Tito pri Džon F. Kenedi-u

Kaj sem našel v Kennedyjevi knjižnici?

Objavljeno
25. januar 2012 10.46
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga

Berem, da je Knjižnica Johna F. Kennedyja objavila posnetke pogovorov ameriškega predsednika in njegovih sogovornikov. Berem, da je JFK te pogovore snemal zato, da bi mu posnetki pomagali pri pisanju biografije. No, za pisanje biografije je zmanjkalo časa. Dejstvo, da je demokratski predsednik na skrivaj snemal sogovornike, pa je nerodno. Sogovornike je na skrivaj nekaj let pozneje snemal tudi predsednik Nixon. In prav ti skrivni posnetki so ga stali predsedniškega položaja. Nixon je pač nekatere bolj občutljive trakove uničil. In zapustil Belo hišo.

Je pa v JFK-jevi knjižnici še nekaj lepih eksponatov. Recimo zaupne depeše o Jugoslaviji in Titu z napovedjo, da bo Broz obiskal Moskvo.Papir je iz leta 1962.

Josip Broz Tito je JFK-ja v Beli hiši obiskal 17. oktobra 1963. 22. novembra 1963 je bil JFK umorjen. Broz je bil eden zadnjih državnikov, ki je srečal JFK-ja. Kako sta se razumela? Broz je JFK-ju prinesel kipec deklice iz belega marmorja.

Muzej hrani tudi precej papirjev. Zdravljici sta bili ganjljivi. JFK je omenil, da se ameriška in jugoslovanska politika pri nekaterih rečeh sicer ne strinjata, vendar Američane navdušuje jugoslovanska neodvisnost. Omenil je še, da je Brozova kariara v vojni in miru fenomenalna. Tudi tonski posnetek zdravljice obstaja. Broz pa je gostitelju zaželel veliko zdravja in dolgo življenje. Ta del zdravljice se ni uresničil. Bilo pa je precej govora o prijateljstvu.

Najlepši eksponat, ki sem ga srečal v knjižnici, pa je Brozovo prav posebno darilo. Kennedyja je razveselil s fotografijo. Seveda, s fotografijo, na kateri je upodobljen sam Broz. Na fotko je napisal lastnoročno posvetilo. Kljub temu, da je bil Broz Hrvat, se je držal srbskega pravopisa. Upošteval je pravilo Vuka Karadžića: piši kot govoriš. Vednar je srbski pravopis uporavljal v latinici. V posvetilu, za katerega bi težko rekli, da je napisano s tresočo se roko, se skriva Jugoslavija v malem: "Gospodinu Džon F. Kenedi-u".