Trojka za politične telebane

Kako Slovenija mirno spremlja mlatenje prazne slame.

Objavljeno
11. junij 2013 13.11
afp/GERMANY-ECB-EUROZONE-BANK-RATE-FOREX
Rok Tamše, Slovenske novice
Rok Tamše, Slovenske novice
Ob spremljanju včerajšnje oddaje Studio City in prispevku o trojki sta se mešala krohot in zgroženost. O zdaj že zloglasnem organu EU, ki ga sestavljajo predstavniki evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, so se pogovarjali z nekaterimi izvoljenci ljudstva.

V slovenskem parlamentu je novinarka zgolj poskušala dognati, kaj trojka sploh je oziroma kdo jo tvori. Jasno, izbrala si je vzorec med poslanci DZ, ki verjetno zelo dobro kaže na osnovno politično razgledanost zasedbe, ki vleče davkoplačevalski denar za svoje plače. Kakšne posebne zadrege ob tem, ali si jo dejansko zasluži, ni zaznati.

Torej, je vprašala novinarka Studia City, kaj je trojka in kdo jo sestavlja? Ljudmila Novak je spleteničila nekaj o pomoči evropske unije, tako malo po domače, daleč naokrog. Da bi preprosto naštela tri institucije, je bila prezapletena naloga.

Blestel je Jani Möderndorfer, ki je na vprašanje, kdo so člani trojke, odgovoril: „Odvisno od komisije, ki jih določi." Novinarka je vztrajala, katere institucije sestavljajo trojko, Möderndorfer pa je v slogu najspretnejšega mlatilca prazne slame dejal: „Ta hip ne vem in ta hip je to nepomembno. Dejstvo je, da gre za to, da drugi odločajo."

No, saj niti Bojan Starman ni vedel, katere institucije so v tej trojki. Svoje pa je dodal še Dejan Židan, ko nas je podučil, da »ta strašna trojka pomeni v bistvu ... ne pomeni te ljudi. To pomeni, da se način upravljanja države spremeni«.

Mirko Brulc je pa baje dan prej gledal po televiziji in videl tudi dokumente na mizi, ki govorijo o nalogah, ki jih trojka nalaga tudi Sloveniji. A se tega nikakor ni mogel spomniti, pa je kljub vsemu potem poskusil pojasnjevati o nekih zakonih. Bla, bla, bla.

V velikem finalu prispevka je udaril Franc Pukšič. Kaj je povedal? Priznam, nimam pojma. Prosim, preverite še vi.

Majda Potrata pa ocene bonitetne agencije Ba1 ne prepozna, saj jo po njenih besedah razume kot celo besedo in ne kot, tako je povedala, kratico. In potem hiti naštevati, da poznamo bonitetne ocene B, A, ...

Naše dlani so bile potne, na obrazu pa rdečica. Ubogo slovensko ljudstvo!