Varčujmo skupaj: Po gostilnah iščejo sefe

Kaj me briga račun za pivo, če nimam več kot za eno flaško?

Objavljeno
09. oktober 2013 12.58
PIVO
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Odločnost in nenadna učinkovitost dacarjev je morda koga tako vzradostila, da ga je vrglo na zadnjo plat. Ko so začeli vdirati v (predvsem) gostinske lokale, jih zapirati za toliko časa, da so pobrali dokumentacijo, smo rekli no, pa se premika. Vraga se! Saj nismo padli z lune. Za slepilni manever gre.

Seveda je prav in pošteno, da tudi gostinci plačajo vse davke in blokirajo vsako pijačo ter izdajo vsak račun. A če dacarji mislijo, da bodo s tem zbrali veliko denarja za proračun, se hudo motijo. Kdaj že smo se v bifejih nehali nacejati! Spijemo pivo, včasih smo tri, pobrskamo za drobižem in gremo domov. Iz teh racij ne bo kruha.

Če morda mimogrede ekspedicije Eliotov Nessov v slovenskih gostilnah opažajo tudi delo na črno naših študentk in študentov, še bolje. A s kaznovanjem lastnikov in naše marljive mladine prav tako ne bodo obogateli. Naj sprejmejo zakon, da mora študent pač študirati, ne pa delati, naj mu dajo neko zajamčeno državno štipendijo za minimalno preživetje, pa basta! Takoj se bo v šoping centrih, na pumpah, po butikih in bifejih sprostilo vsaj deset tisoč delovnih mest, ki jih bodo lahko zasedli odpuščeni, ki zdaj taborijo na borzah dela. Evo, na en mah bomo število brezposelnih znižali za vsaj deset odstotkov. Pa da ne zaidemo.

Povedati hočem nekaj drugega. Najprej pa se sprašujem. Je naša davkarija in delovna ter tržna pa še kakšna inšpekcija - z agencijami za pranje in proti pranju denarja ter agencijami, ki so še tako rekoč včeraj menedžerjem s praznimi žepi dovoljevale prevzemanje slovenskih korporacij - res tako nesposobna? Da torej loči samo pivo z računom od piva brez računa? Je naša policija res tako naivna, da misli najbolj zvitim bankirjem uspešno dokazati zlorabo notranjih informacij? Da torej ločijo nezakonito ravnanje poštenega bankirja od zakonitega ravnanja nepoštenega? Ha, ha ...

Na tem mestu sem že zapisal, da naj gredo raje po sledi denarja, če so že tako pametni in če hočejo tej državi in ljudem v njej namesto jutrišnjega kruha in vode ponuditi šunko in potico. Kaj me briga račun za pivo, če nimam več kot za eno flaško?

V slovenskih gostilnah namreč dacarji ne bodo našli sefov z denarjem in zlatnino, ki so ga elite in njihovi priskledniki pokradli v minulih dvajsetih letih. Tam že ne. Bo treba malo čez mejo in v belem svetu pobrskati.

Ker, grem stavit, se to ne bo zgodilo, lahko razmišljate o varčevanju po nasvetih slovenskih makroekonomistov. Eni trdijo, da bomo vsak čas pocrkali, drugi smehljaje na televiziji vabijo trojko, tretji se sprašujejo, kdaj bomo s plačami ujeli Bangladeš. Jaz vem. Ko ne bom imel več niti za eno pivo. Koliko davka bodo dobili od tega?

Pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.