Varčujmo skupaj: Poberite davke!

Ne sivi strici iz ozadja, sive lase nam dela siva ekonomija.

Objavljeno
04. september 2013 11.22
Revizor
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Dvomim, da so vseh težav in tegob tega ljudstva krivi nekakšni sivi strici iz ozadja. Sem pa prepričan, da nam mora sive lase povzročati siva ekonomija. Kako naj torej kaj privarčujemo z njo? Tako, da jo iztrebimo. To bo naša gospodinjstva sprva stalo malo več, a morda nas bo vlada potem prenehala nadlegovati z novimi in višjimi davki.

Čez teden dni se bodo v Celju na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti spet zbrali slovenski obrtniki, ki, kar je že nekakšna folklorna značilnost slovenske obrti, že od leta 1996 opozarjajo na problem sive ekonomije in z njo nelojalne konkurence. Leta 2000 so izpulili celo zakon, ki naj bi obseg sive ekonomije zmanjšal, a nesrečnih 13 let ni nobena vlada ukrenila ničesar in ni sprejela vseh nujnih podzakonskih aktov za dosledno izvajanje zakona.

Pri sivi ekonomiji je najbolj zanimivo, da znajo vsaj približno izračunati njen obseg. Po ocenah OECD in posameznih tujih strokovnjakov se giblje okoli četrtine bruto družbenega proizvoda Slovenije. Delo je spomladi objavilo mnenje finančnega svetovalca Darka Končana, da natančnih ocen sicer ni mogoče dati, da morda znaša obseg sive ekonomije celo 10 milijard evrov, zagotovo pa med 5 in 7 milijard evrov.

Poglobimo se malce v svoja gospodinjstva. Kolikokrat ste mojstru, ki je vprašal, če potrebujete račun, rekli, da ne in prišli skozi malce ceneje? Seveda, to je, posebej v teh težavnih časih za domače proračune, normalen odziv na vsesplošno draginjo in psihozo strahu pred novimi in novimi davki. Je pa tudi naša reakcija na neumnosti, ki jih moramo spremljati, ko namreč davkarija objavi, da jim je kdo že vrsto let dolžan milijone evrov. Lepo prosim, kaj pa so delali vsa ta leta? Je zdaj morda kdo na davkariji odgovarjal za takšne očitne lopovščine na naš račun? Ne da bi vedel ... A potem se res ne smejo čuditi, da od električarja, ki nam za 10 evrov popravi stropno luč, ne zahtevamo računa za 12,2 evra.

Kakorkoli, v slovenski sivi ekonomiji se samo v neplačanem davku na dodano vrednost skriva med eno in dvema milijardama proračunskih prihodkov, ki se jih država nikoli ni zares potrudila pobrati.

Največji cinizem do davkoplačevalcev pa je, kar smo že omenili, da namreč znajo izračunati obseg sive ekonomije. Če znajo izračunati, torej tudi vedo, kje se skriva in kje bi jo lahko zalotili in flagranti ter nam prihranili tisto, kar je vsaki oblasti najbolj preprosto početi. Namreč, povečevanje dajatev in taks na naše imetje in na dohodke, ki jih pošteno prijavljamo.

Če kdo še vedno misli, da so vsega krivi sivi strici, pa ga še enkrat vprašajmo, od kod mu gotovina, za katero davkarija nikoli ni vedela. No, saj je tudi zanimalo ni. Ampak to že več ni siva ekonomija, je čisto navaden kriminal.

Pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.