Varčujmo skupaj: Tu smo doma

Bliža se nova obdavčitev obstoječe narave in družinske nadgradnje.

Objavljeno
25. september 2013 13.26
Blog
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Najbolj očitno tovrstno obdavčitev smo doživeli letos, ko so nekatere občine začele zaračunavati dež, ki pada na naše strehe in vrtove, mokra kuga pa se bo širila po občinah še prihodnje leto, saj ponekod niso imeli evidence, koliko kvadratov merijo strehe naših koč in nas zdaj pospešeno slikajo iz letal.

(Mimogrede dve. Američani lahko s pomočjo mobilnika v vašem žepu ugotovijo, kje ste, se kjerkoli na planetu kradoma vključijo v nadzorne kamere in gledajo, kaj počnete. To je le napredna nadgradnja slovenske nadzorne norije. Pri nas smo sto let za Američani in oblasti imajo pri nadzoru državljanov težave že s tem, da ugotovijo, kako velika je dejansko streha na vaši nepremičnini - torej popolnoma nepremični hiši.

Pa še. Ko mulec zavpije »Ati, lej, avjon!«, mu prilepite eno okoli ušes in razložite, da ni česa občudovati, saj vas je ravnokar preletel popisovalec evidenc za davek na dež.)

Nazaj, nazaj k temi. Ker od streh občinska vodovodna podjetja ne bodo zbrala dovolj, so se domislili obdavčitve hiš v celoti (in vikendov, stanovanj, parcel, gozdov, travnikov, njiv ...). Spet smo pri neizbežnem. Nekaterim dovolijo prikrivati dohodke, drugim dopuščajo neplačevanje davkov, neizdajanje računov, odlivanje premoženja v davčne oaze, ne uredijo niti evidenc dejanskih lastnikov podjetij. Nam, poštenim in s tem po njihovem neumnim državljanom, obdavčujejo tisto, česar ne samo, da ne moremo skriti, ampak tudi nikoli nismo pomislili, da bi zatajili.

(Mimogrede ena. Sicer pa, bi lahko domačo hišo nekako prekrili z maskirno šotorsko ponjavo, da ne bi bila vidna iz letala, bi morda raje streho prekrili z zemljo in posejali travo, da bi namesto davka na dom plačali nekoliko nižji davek na cvetočo jaso, kar skušajo izpogajati kmetje?)

Po ustavi imamo pravico do lastnine in država si seveda lahko izmišlja, katera in koliko bo obdavčena. Toda naše hiše in stanovanja niso samo ekonomska podlaga za obdavčitev. So tudi naši domovi. Ker nam očitno ne bodo obdavčili samo tisto nepremično premoženje, ki ga ne potrebujemo za svoje družine, torej za svoja partnerstva in za vzgojo svojih otrok, ampak nam nameravajo obdavčiti domovanja, je stvar jasna.

Tu smo doma. Pa smo še zaželeni? Če smo namreč prišli tako daleč, da se ne bodo potrudili pobrati vseh že veljavnih davkov, temveč nam bodo naložili davek na prebivanje v Republiki Sloveniji, potem je treba še enkrat pogledati v ustavo: kadarkoli smemo kamorkoli oditi. Razmislimo o tem.

Pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.