Verska čustva in video posnetki

Poznavalci korana pravijo, da tudi koran govori o nenasilnem odnosu do tistih, ki žalijo.

Objavljeno
20. september 2012 14.06
PAKISTAN-ISLAM-UNREST-FILM-US-PROTEST
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlinski trg Petriplatz je bil skupaj s cerkvijo na sredi nekoč središče srednjeveškega mesteca, zdaj je le eden od neštetih berlinskih trgov s cerkvami in bolj kot ne parkirišče. Kmalu pa bo dobil nov pomen, ob cerkvi bodo namreč zgradili prostor, ki bo na voljo kristjanom, muslimanom in judom.

Evangeličanska cerkvena skupnost Sankt Petri/Sankt Marien, berlinska judovska skupnost, Kolegij Abrahama Geigerja in muslimanski Forum za medkulturni dialog bodo skupaj z mestom Berlin ustanovili prvo medversko cerkev v nemški prestolnici. Njihovo geslo za molitve se glasi: vsak posebej, a vendar tesno drug ob drugemu.

Kako drugače je takšno razmišljanje od nemirov zaradi obskurnega filma, ki žali muslimanskega preroka Mohameda!

Po smrti ameriškega veleposlanika v Libiji se morajo vse zahodne države bati besa ljudi, ki hočejo na žaljivo sliko ali besedo odgovoriti z uboji.

Nemška kanclerka Angela Merkel je morda na muhi, ker je pred časom odlikovala danskega karikaturista Kurta Westergaarda, še vedno ni jasno, ali bo lahko nemško skrajnodesničarsko gibanje Za Nemčijo v prestolnici javno predvajalo sporni video »Nedolžnost muslimanov«. Francija zapira svoja veleposlaništva in šole v nekaterih državah, ker so v satiričnem časopisu Charlie Hebdo narisali še več karikatur preroka Mohameda. In zdaj je slišati, da namerava nemški Titanic objaviti nekaj podobnega na temo nekdanje prve dame in islamskega preroka!

Tudi v Nemčiji mnogi nočejo po nepotrebnem jeziti muslimanov, med njimi velik del vlade. Krščanskosocialni politik Johannes Singhammer se celo zavzema za zaostritev kazenskega zakonika, da bi prepovedali vsako žaljenje verskih čustev. Kaj pa, če bo kdo za žalitev krščanstva vzel najnovejše »dokaze«, da je bil Jezus Kristus morda poročen? Harvardska profesorica Karen King je pravkar predstavila košček papirusa, ki, če je pristen, v jeziku egipčanskih Koptov Jezusa citira z besedami o »moji ženi« Mariji Magdaleni. Kje se konča svoboda izražanja in raziskovanja ter začnejo žalitve najbolj globokih verskih prepričanj?

Samo mimogrede, menda je režiser spornega filma o preroku Mohamedu Kopt, predstavnik v Egiptu pogosto zatirane krščanske ločine. Poročajo, da je egiptovski državni tožilec proti njemu, šestim drugim Koptom in še proti spornemu pridigarju Terryju Jonesu, (ki so ga v Nemčijo povabili prav tisti desničarski skrajneži, ki hočejo javno predvajati film) že izdal tiralico. Za obtožbe kršenja nacionalne enotnosti in žalitve islama jim lahko grozi celo smrtna kazen. Nemški komentatorji pa vsaj ob razburjenju ob spornem filmu verjamejo, da to zakriva, kaj se resnično dogaja v islamskih državah. Večina jih je prepričanih, da večini muslimanov video sicer niti najmanj ni všeč, a tudi ne marajo nasilja, ki je zaradi njega preplavilo nekatera mesta.

»Predvsem pa zdaj protestira le delček tistih, ki so lani na vrhuncu arabskih demonstracij zahtevali novo politično ureditev in spoštovanje človekovih pravic,« ocenjuje Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tudi predsednik nemške škofovske konference in freiburški nadškof Robert Zollitsch meni, da se mora islam rešiti vseh oblik fundamentalizma.

Morda se bo to zgodilo, ko se bodo lahko smejali tudi najbolj bebastim video posnetkom - tako kot to hočeš nočeš počnejo ameriški mormoni. Ameriški tisk ob najnovejših nemirih piše tudi o broadwayski uspešnici »The Book of Mormon«, v kateri menda v nekem trenutku mormonsko sveto knjigo misijonarju zatlačijo »nekam«. Medtem ko se občinstvo krohota muzikalu, lani nagrajenem z devetimi nagradami Tony, je, kot piše Bret Stephens v Wall Street Jorunalu, mormonska cerkev sporočila le eno: »Predstava občinstvo zabava za en večer, mormonska knjiga pa bo za vedno spremenila človeška življenja in jih približala Kristusu.«

Poznavalci korana pravijo, da tudi koran govori o nenasilnem odnosu do tistih, ki žalijo.

»Ko slišiš tiste, ki zanikajo Alaha ali se iz njega norčujejo, ne sedi z njimi dokler ne začnejo govoriti o čem drugim,« je približen prevod citata iz istega članka, katerega avtor se veseli, da se bomo lahko še naprej norčevali vsaj iz mormonov ...