Za sendvič

Prosjačenje je postalo neke vrste poklic, povezan z brezposelnostjo in naraščanjem revščine.

Objavljeno
03. oktober 2013 20.46
Peter Kolšek, kultura
Peter Kolšek, kultura
Prav gotovo v našem prestolnem mestu ni nikogar, ki se ne bi tako ali drugače srečal s prosjačenjem. Postalo je neke vrste poklic, povezan z brezposelnostjo in naraščanjem revščine.

Ampak to seveda ni edini razlog, recimo, ki je povzročil širitev te dejavnosti, stare približno toliko kot človeštvo. Imela je in ima veliko obrazov, njena današnja značilnost pa je, da upada število »klasičnih« prosjakov, se pravi tistih, ki jih je življenje potisnilo na rob zaradi socialnih ali zdravstvenih razlogov, in narašča število urbanih, večinoma mladih žicarjev, ki jim je težko določiti resnični razlog za fehtarjenje. Niso vsi na drogi in ne vsi lačni, zlasti pa se precej razlikujejo glede na sposobnost argumentiranja svojih zgodb. Kdor reče, da potrebuje denar za sendvič, prav gotovo ni najbolj prebrisan – toda, po drugi strani je vprašanje, ali ni prav tak preprostež resnično potreben sendviča?

Nedvomno ima vsak človek izdelano stališče, kako se bo na prošnjo po denarju odzval. Toda – če izpustimo tiste, ki načeloma nikomur ne dajo nič – ob tolikšnem naraščanju prosjačenja je začela naraščati tudi potreba po selekciji; kdaj bo tisti podarjeni evro zares padel na kolikor toliko smiselna tla? Vsi poznamo nonstop dežurstvo žicarjev pred parkirnim avtomatom na Trgu republike, tam so kot silhuete, ki dajejo občutek ležerne profesionalnosti. Veliko bolj zapleteno pa je proučevanje teh aktivnosti pred Polikliniko na Njegoševi; tam slišite najbolj fantastične zgodbe in najboljše so tiste, ki jih pripovedujejo mlajše ženske.

Čeprav na tem področju ni zares dobrih zgodb. Name je naredila največji vtis ena izpred Maksimarketa. Dam človeku nekaj drobiža, grem po opravkih in ko se čez kakšno uro vrnem, me znova nagovori. Užaljeno mu povem, da sem že doniral, on me natančno pogleda, lopne po rami – in povabi na kavo. Kaj sva se pomenila, pa je že druga zgodba.