Blog pomagaj: Kdo bo zmagal na Madžarskem? Soros ali Putin?

»Evropa, ne Moskva!« so vzklikali »protirežimski« protestniki med korakanjem mimo ruskega veleposlaništva.

Objavljeno
03. maj 2017 13.49
MAY-DAY/HUNGARY
Boris Čibej
Boris Čibej

V Budimpešti se je letos na »prvomajski paradi« zbralo kakih deset tisoč ljudi, le da tako kot po drugih evropskih prestolnicah med njimi ni nihče vihtel zdaj na Madžarskem prepovedanih totalitarističnih simbolov v rdečih barvah, s katerimi po svetu še vedno nostalgično izražajo podporo zavzemanju za pravice mednarodnega delavskega razreda. Na ulicah madžarske prestolnice je v ponedeljek prevladovala modra barva, za katero so poskrbele zastave Evropske unije, s katerimi so mahali »protirežimski« protestniki. »Evropa, ne pa Moskva,« so vzklikali, ko so korakali mimo ruskega veleposlaništva.

Demonstracije z naslovom »Pripadamo Evropi« je pripravilo novo gibanje mladih Momentum, njegov voditelj András Fekete-Győr pa je madžarskega premiera Viktorja Orbána obtožil, da »vodi državo v smeri Moskve« in da si »namesto bogate, moderne in svobodne Evrope za zgled jemlje revno, zatirano in nerazvito Rusijo«. Kot sveži primer, kako je ruski predsednik Vladimir Putin »vplival« na svojega prijatelja Orbána, protestniki navajajo napad na Srednjeevropsko univerzo filantropa in madžarske domovine sina Georgea Sorosa, ki da ga je Madžarska izvedla po ruskem, že uspešno preizkušenem receptu. Tudi v novem madžarskem zakonu o nevladnih organizacijah, ki od njih zahteva, da morajo razkriti financerje iz tujine, kritiki vidijo neposredni navdih kremeljskega vzpostavljanja nadzorovanja in kaznovanja »tujih agentov«.

Putinov neposredni ali posredni vpliv je nemara res velik, a vsekakor je še večji in skrb vzbujajoč naraščajoči strah, ki − nezavedno nekritično ali namerno zavajajoče − vidi že za vsakim »neprijetnim« oziroma »za režim motečim« domačim političnim dogajanjem dolgo roko kremeljskega voditelja. On se skriva za vsakim grmom nacionalnih volitev, od minulih, kakor so bile na primer ameriške, kjer je Putinu menda že uspelo »izvoliti« svojega mandžurskega kandidata, do bližajočih se, kakor so denimo v Franciji ali Nemčiji, katerih demokratičnost menda prav tako ogrožajo Putinovi kandidati. V tem lovu na Putinove čarovnice se liberalni histeriki na Zahodu čisto nič ne razlikujejo od tistih, ki jih kritizirajo.

Za oboje se dejanski sovražnik oziroma konspirativni kolovodja skriva zunaj, le da je za ene poosebljen v vodilnem izvozniku »neliberalne demokracije« Putinu, medtem ko je madžarska vlada že dolgo prepričana, da je vse proteste proti njej zakuhal in plačal »filantrop« Soros, ki da dejansko vodi zarotniško globalno distributersko mrežo liberalističnih vrednot. Medtem ko so med zadnjimi nemiri v Makedoniji v zahodnih vodilnih medijih iskali tiste lokalne politike, ki so Putinovi »trojanski konji«, je podsekretar z madžarskega zunanjega ministrstva in bodoči veleposlanik v Washingtonu László Szabó poslancem razložil, kaj se dejansko dogaja v Skopju: »Makedoncem je bilo dosti vsega, zato so ustanovili gibanje 'Ustavimo Sorosa'«.

Tudi ko je madžarske policiste Amnesty International obtožila grobega in nečloveškega ravnanja s pribežniki, se vladni krogi v Budimpešti sploh niso resno ukvarjali z očitki organizacije, ki jo financira veliki nasprotnik Soros. Ta je kriv za vse probleme, s katerimi se zdaj spoprijemata Evropa in Madžarska, je pred dnevi povedal Bence Rétvári z ministrstva za človeške vire. Antal Rogán, ki vodi ministrstvo za informiranje, je pred dnevi spremljal svojega šefa Orbána, ko so mu v Bruslju strankarski kolegi iz panevropske ljudske stranke (EPP) prali glavo tudi zaradi zapiranja Soroseve univerze na Madžarskem. Ne glede na to, ali je tam »Viktator« res klonil pod evropskimi pritiski ali pa mu je spet uspelo preslepiti svoje kritike, je njegov spremljevalec takoj po vrnitvi domov v pogovoru za madžarski radio razložil, da je Soros tisti, ki lobira, da bi madžarsko vladajočo stranko Fidesz vrgli iz EPP. Ta naj bi po ministrovih besedah tudi pritiskal na Evrosko unijo, naj Madžarsko prisili k podrtju protipribežniške ograje in ukinitvi »tranzitnih con« na južnih mejah države. A mu to ne bo uspelo, je madžarskemu narodu zagotovil Rogán.

Če bi o dogajanju na Madžarskem pisal kak poročevalec z drugega planeta, bi javnost obvestil, da je letos na dan, ko so v totalitarnih časih paradirali za praznik dela, proti režimu v Budimpešti, ki je pod vplivom Putina, protestirala opozicija, ki je pod vplivom Sorosa. V podnaslovu pa ugotovil, kako zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da še vedno bolje uspeva prvemu.