Dobrodošli v džungli: Cepivo proti neumnosti

Dobro, če neka zdravnica zanika napredek zahodne medicine in pri tem trdi, da je cepljenje »srednjeveška zabloda«, se lahko še hahljamo.

Objavljeno
23. oktober 2014 09.47
Aljaž Pengov Bitenc
Aljaž Pengov Bitenc

Poleg vrste na pošti in vijuganja med policami s kitajsko in drugo šaro, medtem ko želite oddati priporočeno pošiljko, so ena najhujših stvari na svetu revije za ženske. Predvsem tisti njihov del, ki zavedno ali nezavedno ženskam pripoveduje, da nikoli ne bodo tako dobre kot fotošopirana manekenka v najnovejši kolekciji jesen-zima, da je materinstvo edina stvar, ki žensko lahko v resnici izpolni, in da se ni dovolj potrudila, če ji med seksom ne pride.

A resnici na ljubo, še huje od vzdrževanja stereotipov o spolih je lahkotno trosenje zdravju škodljivih bedastoč, ki imajo lahko hude posledice, tako za posameznikovo kot za javno zdravje.

Oni dan je tako v prilogi Ona, ki ob torkih dela družbo tiskani ediciji časnika Delo, izšel intervju z doktorico medicine Sladjano Velkov z bombastičnim naslovom Cepiva so pohabila in ubila nešteto otrok. Slabe tri strani anticepilskega psevdoznanstvenega diskurza, ki je namenjen predvsem samopromociji zdravnice in njenih brezplačnih predavanj v Sloveniji, ki jih ima te dni pod skupnim naslovom Živeti brez cepiv in brez zdravil.

Dobro, če neka zdravnica zanika napredek zahodne medicine in pri tem trdi, da je cepljenje »srednjeveška zabloda«, se lahko še hahljamo. Tudi zato, ker so cepiti zares začeli v osemnajstem stoletju, kar definitivno ni srednji vek. Ravno nasprotno: če kaj, potem so srednjeveške prav samozdravilske metode, ki jih priporoča intervjuvanka.

Dosti hujši kiks so si privoščile novinarka, njena urednica in priloga kot celota. Ne samo da v predstavitvi Sladjane Velkov manjka ključen podatek, in sicer ta, da je gospa podpornica enega od blatnodolskih anticepilskih gibanj, in to, da bodo njena predavanja potekala prav v organizaciji zadevnega gibanja. Prav tam, na spletni strani Gibanja za prostovoljno cepljenje (se pravi gibanja proti cepljenju), lahko preberemo, da se zvezda intervjuja v prilogi osrednjega slovenskega časnika ukvarja tudi z vprašanjem vpliva kemičnega zapraševanja na ljudi. Se pravi, chemtrails oziroma prepričanje, da so bele sledi letalskega kondenza pravzaprav del globalne zarote kontroliranja ljudi in geoinženiringa.

Kaj je geoinženiring, lahko izveste v Slovenskih novicah, časniku, ki ga prav tako izdaja časopisna hiša Delo. In čeprav v tem članku avtor poskuša chemtrailovske bedastoče ublažiti z znanstvenimi protiargumenti, pravzaprav pritrjuje prvim in zanika slednje, saj zapiše, da »privržence chemtrailsov lahko mirne vesti podpremo v njihovih prizadevanjih, da je treba vzpostaviti učinkovit način nadzorovanja našega okolja in sprememb v ozračju. Kdo ve, kaj bi razkrile redne analize ...«

In tu, vidite, se skriva osnovni problem slovenskih medijev. Ne zaradi zlobe, pač pa zaradi naivnosti, neizobraženosti in neumnosti odločno prevelikega števila novinarjev in urednikov mediji v Blatnem dolu svojim uporabnikom servirajo še tako (oprostite) smrdljiva psevdoznanstvena jajca, ki ne zdržijo niti petih minut guglanja, kaj šele resnega znanstvenega pristopa.

Tako so, če se vrnemo k prilogi Ona, na spletni strani skeptik.si, namenjeni prav razbiranju tovrstnih nebuloz, zelo na hitro razkrili šarlatanstvo Sladjane Velkov. A Ona in Slovenske novice sta zgolj dva primera, ki smo ju izbrali prav zato, ker sta tako ali drugače povezana s spletno domeno, na kateri berete ta zapis. Lahko bi vam poiskali članke o koloidnem srebru v nekem drugem dnevniku. Prispevke o samozdravljenju s pitjem urina. Oglase za tabletke detox in potencirano vodo. Ni, da ni.

In pri vsej tej količini protiznanstvenega tiskanega in elektronskega balasta mediji od uporabnikov še vedno pričakujejo, da jih bodo jemali resno na vseh drugih področjih. A kako, prosim lepo, kredibilno je lahko poročanje medija o, denimo, zunanji politiki ali ekonomiji, če vas − karikiramo − pet strani naprej čaka proticepilska nebuloza o cepivih in avtizmu?

Pri tem ne gre zgolj za kredibilnost medijev. Gre tudi za neposreden vpliv na zdravje ljudi. Zaradi izmišljene, znanstveno ovržene in v celoti neosnovane gonje proti trivalentnemu cepivu proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (bolj znanem kot MMR) v Veliki Britaniji v devetdesetih so lani tam izbruhnile ošpice, ki so zahteval vsaj eno smrtno žrtev. V ZDA zaradi anticepilske manije upada precepljenost proti oslovskemu kašlju. Kdo v Sloveniji bo prevzel odgovornost, ko se bomo soočili z izbruhom kake od nalezljivih bolezni, proti kateri se sicer lahko cepimo? Raznorazna gibanja za »svobodo cepljenja« gotovo ne. Skoraj prepričani ste lahko, da bo padlo po medijih. Enkrat za spremembo upravičeno.

Slovenski mediji imajo mnogo grobarjev. A če bo šlo tako naprej, bo na njihovem neizogibnem pogrebu bolj malo pogrebcev. Ker jih bodo zaradi neumnosti o cepivih prej pobrale nalezljive bolezni. A v resnici bi potrebovali cepivo proti neumnosti.

***

Aljaž Pengov Bitenc ni neznano ime. Nasprotno, med tviteraši je znan pod vzdevkom @pengovsky, na spletnem radiu Kaos opravlja naloge urednika in novinarja, na straneh Nedela pa v vlogi političnega komentatorja sooblikuje družbeno klimo. Mnenj, ki praviloma ne ostanejo neopažena, ne deli le v slovenskem, ampak tudi v angleškem jeziku; je tudi avtor bloga Sleeping with Pengovsky (sex and politics).

Berete ga lahko tudi kot rednega blogerja na Delo.si. Njegove prispevke objavljamo vsak drugi četrtek ob 12. uri.