Dobro jutro: Jesenski grehi

Nemci so razburjeni. Pogoltni trgovci jim jemljejo praznično razburjenje in mešajo starodavne rituale.

Objavljeno
06. oktober 2014 21.18
TOPSHOTS-JAPAN-CHRISTMAS-ILLUMINATION
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Prijateljica Fiona se je dovolj razjezila, da je fotografijo takoj objavila na facebooku: tudi naša lokalna trgovina na jugu Berlina se je že založila s čokoladami v obliki Božičkov in gorami medenjakov! Nemci so razburjeni. Po eni od raziskav javnega mnenja jih tretjina zahteva kar zakonsko prepoved prezgodnje prodaje vsega, kar diši po božičnih ali novoletnih praznikih. Pritožujejo se, da jim pogoltni trgovci jemljejo praznično razburjenje in mešajo starodavne rituale, ki jih tako zelo potrebuje tudi mrzlično sodobno življenje. Samo trije odstotki vprašanih ostajajo zimsko hladni. »Mirno že takoj po poletnih počitnicah!« bi bil zanje najboljši čas za začetek prodaj božičnih izdelkov.

Naj veliki brat s svojim sokoljim očesom res pregleduje tudi police v trgovinah? Ali pa naj sami zamižimo vsaj na eno oko, ko se mimo privoščljivo smejočih se rdeče-belo-zlatih čokoladnih možičkov prebijamo k jajcem, mleku in zelenjavi? Če dobro premislimo, se čarobni časi še lepše napovedujejo takoj, ko zapremo za seboj vrata trgovine, in tam v naravi ni prezgodnjih alarmov. Borovci šepetajo v močnem vetru, veverica hiti po deblu z lešnikom za zimsko zalogo. Porjaveli in porumeneli listi mehko padajo na tla, kot bi trenil, bodo ponosna drevesa gola kot obešalniki, da se bo snežna belina ujela nanje kot na razglednici, ne da bi jih zlomila. Že zrak diši drugače, pa naj sije vse manj vroče sonce ali pada dež.

Če nas bo že v prvem mrazu zamikala skodelica čaja s cimetovo palčko in nageljnovim klinčkom, jo zato popijmo z velikim veseljem tudi brez adventnega peciva. Pred vhodom sem že razstavila veliko oranžno bučo, pa čeprav sta noč čarovnic in zahvalni dan še daleč. Ali ni prelepa jesen dovolj dober izgovor?