Dobro jutro: Alarm

Krasno je pri nas marsikaj, povedo prenekateri tujci, kakor je marsikaj čudovito marsikje na tujem, vemo tudi sami.

Objavljeno
29. maj 2017 20.00
bra-Bled
Mimi Podkrižnik
Mimi Podkrižnik
Radi domoljubno vzdihujemo, kako lepa je Slovenija in se hkrati negotovo sprašujemo: »Od kod lepote tvoje?« Na znano domačijsko vižo me je pred dnevi spomnil francoski novinarski kolega, ki še nikoli ni bil pri nas, a se vsako jutro zbuja ob Avsenikovem napevu. Zanj je prelep, kakor je podobno vzhičen nad Perpetuum Jazzile.

Krasno je pri nas marsikaj, povedo prenekateri tujci, kakor je marsikaj čudovito marsikje na tujem, vemo tudi sami; zato se na tem jutranjem mestu ne bomo uspavali s hvalnico. V resnici je nujna odločna budnica: posebno po Vrhniki, kjer je nedopustno zagorelo, še bolj nesprejemljivo neprofesionalni in zapozneli pa so (bili) odzivi državnih struktur – od predsednika kot poveljnika vojske navzdol ... Tudi od daleč se nam lahko zdi, da so Vrhničani v katastrofi in po njej ostali zelo sami: brez jasnih navodil, brez poštenih pojasnil in kakor da družbeno pozabljeni s številnimi vprašanji, na katera ni odgovorov. Čeprav so od Ljubljane oddaljeni le kratkih dvajset kilometrov.

Kar se da alarmantno je treba dvigovati glasove tudi zato, ker se na Brodu v Ljubljani, denimo, prav v teh dneh lahko vozimo mimo povednega obcestnega plakata s pretresljivim sporočilom: »Pozor! Prihajate na območje večje verjetnosti otroške levkemije!«

Pa kako je mogoče, da je še leta 2017 treba civilnodružbeno razlagati – in osamljeno podpisovati peticijo –, da visokonapetostnih daljnovodov res ne gre najmočneje jačati po gosto naseljenem naselju z vrtcem in šolo v neposredni bližini. Nekateri boji bi že morali biti izbojevani in skupna okoljsko-humanistična zavest na ravni, ko je ne more omajati nobena druga logika, niti finančna ne več.

Francoski kolega naj le uživa ob jutranjem alarmu Slovenija, od kod lepote tvoje?, ki ga vedno znova prebudi v nov dan. Mi pa se tudi že zbudimo in se vprašajmo, koliko je lepega v nas – lepote kot skrbi za sočloveka in želje po zdravi skupnosti.