Dobro jutro: Čarobne jame

Iz časovne oddaljenosti se zdi, da je bil vsak šolski odmor dogodivščina. In kako zabavno je bilo na šolskih izletih!

Objavljeno
20. junij 2016 21.47
imo*Postojnska jama
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Ko starši danes razmišljamo o šoli, največkrat pomislimo na ocene, učenje, domače naloge, spraševanje. Ampak ko čez desetletja gledamo nazaj, se spominjamo popolnoma drugih stvari. Bolj kot se učna leta odmikajo, bolj v spominu ostajajo prve ljubezni, okorni poljubi, vlažni stiski rok.

Iz časovne oddaljenosti se zdi, da je bil vsak šolski odmor dogodivščina. In kako zabavno je bilo na šolskih izletih! Še veliko let pozneje za njimi ostaja okus po samostojnosti. Mlade glave so znale marsikaj ušpičiti, a dogodivščine so se na srečo dobro razpletle, čeprav so učiteljem nagnale strah v kosti in zakrivile marsikateri sivi las na njihovi glavi.

Junij je čas izletov, in če se ob jutrih vozite mimo osnovnih šol, boste verjetno opazili avtobuse, polne nasmejanih otrok. Danes se njihovim izletom reče strokovna ekskurzija, a veselje in zabava ostajata enaka. Ker so imeli letos smolo z deževnim vremenom, so se ponekod domislili, da bi obiskali kraške jame. Teh je pri nas veliko, njihova mrakobnost pa je prava pustolovščina za mlade Tome Sawyerje, ki mimogrede spregledajo, da so jih učitelji zvabili v učilnico kraških pojavov v naravi.

Najbolj znana je seveda Postojnska jama, v kateri se je izleglo že trinajst zmajčkov. Tu so še Škocjanske jame, ki so prepričale celo strokovnjake iz Unesca. Križna jama, denimo, je mikavna zaradi 22 jezer, čeprav je med šolskim izletom časa le za vožnjo po prvem. Županova jama pa velja za najlepšo na Dolenjskem krasu.

Nekaj pa je danes pomembno drugače: izleti so skrbno načrtovani in otroci po rovih hodijo pod budnim očesom učiteljev. Bog ne daj, da bi kdo odtaval in zašel, kot je Tom s svojo Becky. Danes otroke poskušamo zavarovati pred vsako nevarnostjo, a s tem smo jih prikrajšali tudi za obrede prehoda iz otroštva v odraslost. Še dobro, da se še nismo začeli vpletati v njihove prve ljubezni. Morda bodo zato z jamskega izleta ohranili ta spomin.