Dobro jutro: Črna mačka

Kdor bedi, ne spi. Neizpodbitno kot tisti znameniti ekstrakt življenjskih spoznanj: Kdor hodi, ne teče.

Objavljeno
02. oktober 2014 20.34
bsa/SP/mnenja
Danica Petrovič, centralna redakcija
Danica Petrovič, centralna redakcija
Takšna pronicljivost je udarno skupino TNT, primerljivo samo še z našimi državnimi silami za pregon škodljivih pojavov družbene nemorale, z neustrašnim Alanom Fordom, Grunfom, papigo, psom in mačkom, na čelu vseh pa je bil Broj 1, ki je bil tako star in moder, da se je še živo spominjal stare Grčije in Homerja osebno, velikokrat rešila iz kočljive situacije.

Če bi tisti večer vsi vpleteni poslušali intuicijo, ki je šepetala, da vse besede niso za vsa ušesa, bi bila uro pred jutranjim svitom črna muca še zvita v klopčič. Toda kdor ne spi, tega usoda težko preseneti na ležišču. Mlada lepotica s sijočo dlako, ki je prejšnji večer vlekla na ušesa, je morala slutiti, kaj jo čaka. In je izginila v temnem plašču noči ...

Ker so mačke bitja, ki so zaradi nadvse uspešnega paktiranja s človekom, hkrati pa bistrega prilagajanja tudi neprijaznim življenjskim okoliščinam, vsako pomlad in jesen bliže temu, da zasedejo planet (družbeno ureditev si takrat predstavljam precej drugačno od te, ki nas osrečuje zdaj ...), se odgovorni borci za manjšinske pravice ljudi, psov, miši, krtov, škorcev, sinic in beloušk kljub kljuvanju vesti, da imajo vsa bitja pravico do svobodne ljubezni, odločamo za usodni obisk veterinarja.

Stari Egipčani so poleg faraonov za večnost mumificirali tudi mačke. Njihova boginja Bastet, v podobi mačke, je bila dobrohotna zaščitnica ljudi. Če z nožem ne bi odsekala glave zmaju teme, še toliko sonca, kot se ga te dni prebije skozi oblake, ne bi videli.

Ko je odbila ura, po kateri se tenkočutni veterinar Jaka začne posvečati rogatim štirinožcem, se je črna muca z dvignjem repom jasnovidno vrnila pred domači prag.