Dobro jutro: God

Danes godujem. Tako piše na mojem namiznem koledarju.

Objavljeno
29. september 2014 20.43
volitve
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo
Med Sonjami sicer ni nobene svetnice, vsaj ne take, ki bi jo prepoznala uradna Katoliška cerkev, a kljub temu nas je nekdo nekoč umestil vsaj v posvetni koledar imen. Po koledarju svetnikov namreč danes praznuje sveti Hieronim, Sonja pa je priključena mokri Zofki. Zagonetko razkrije brskanje po spletu. Sv. Zofija, ki goduje 15. maja, ponekod pa tudi 30. septembra, je bila svetnica iz prve krščanske dobe. Rusko ime Sonja sicer izhaja iz grške Sofie, ki pomeni modrost oziroma učenost. Druga izpeljanka, Zofija, pa je k nam prišla prav prek latinske Sophie. Sonja se je uveljavila v novejšem času, medtem ko velja Zofija za običajno ime, ki je bilo v starih listinah zapisano že v 12. stoletju.

Danes svoj god le redkokdo praznuje, toda v časih pred urejeno papirologijo so si ljudje težko zapomnili datum rojstva, zato so praznovali dan svetnika, ki je novorojencu dal ime. Poleg tega je nomen omen. Priimki se menjujejo, imena ostajajo in starši o njih še danes skrbno razmišljajo. Nekateri celo počakajo na rojstvo, preden se zanj odločijo. Pri izbiri jih pogosto vodi, da mora to biti nekaj posebnega in ne preveč pogosto.

Ko sem bila majhna, sem nad izbiro staršev negodovala, zdaj sem z njo zadovoljna. Ime je na svoj način posebno in po pogostosti šele na 18. mestu. V Sloveniji nas je le 8325. Najbolj priljubljeno je bilo v petdesetih in šestdesetih letih, nekoliko manj v sedemdesetih, potem je postajalo vse redkejše. V zadnjem desetletju ga je izbralo samo še 35 staršev. Res pa je, da je Zofij še bistveno manj. V zadnjih treh desetletjih se jih rodilo tako malo, da jih statistiki niso več niti zabeležili.