Dobro jutro iz Pjongčanga: Norovirus

Na vsakih olimpijskih igrah virus pride kot nezaželen gost.

Objavljeno
18. februar 2018 09.15
OLYMPICS-2018-ALPS-W/TR
Zorana Baković, poročevalka
Zorana Baković, poročevalka

Po naši globalni vasi že dolgo ne potujemo več sami. Kamor koli se obrnemo, se znajdemo v družbi z mikrobi. Kakor da jih veliki dogodki še prav posebej veselijo, in kakor da tudi sami obožujejo občutek bližine, se tudi oni na vsakih olimpijskih igrah zberejo v milijardah, in kakor da je osnovni gradnik njihovih malih teles cinizem, se na naš »zdrav duh v zdravem telesu« odzivajo s posebnim talentom, ki se kaže v tem, da sredi največje zabave telesne popolnosti zbolimo.

Prav slišim, kako norovirus v Pjongčangu pravi: Pa naj te vidim, kako boš odsmučal to zahtevno stezo, potem ko ti bom premešal želodec in zaprel črevesje, straniščna školjka pa bo postala prostor, kjer boš kar najbolj intenzivno treniral tiste mišice, ki jim praviloma ne namenjaš veliko pozornosti.

Pa naj te vidim, kakor da virus šepeta okuženim športnikom, ali boš postavil rekordni dosežek v skeletonu ali zgolj teku na stranšiče, medtem ko te bom jaz treniral in ti pokazal, kako lahko v trenutku uničim vse, za kar si trudil več mesecev.

Na vsakih olimpijskih igrah virus pride kot nezaželen gost. V Riu je pred letom in pol paniko povzročil virus zika, med igrami v Sočiju leta 2014 sta se širila gripa in ošpice, v Vancouvru se je leta 2010 veliko govorilo o svinjski gripi, v Pekingu je leta 2008 več ameriških reprezentatnov pokleknilo pred trebušno virozo, na Japonskem pa je leta 1998, ravno sredi olimipijskih iger v Naganu, z gripo zbolelo skoraj milijon ljudi.

Virusi zelo radi vidijo, da se ljudje družimo. Potujejo z letali, vlaki, avtobusi in nas opominjajo, da bolj kot se bomo sterilizirali, pasterizirali, konzervirali in prezervirali, manj bo naš veliki človeški svet odporen na napade iz mikro sfere.

Korejci trdijo, da kimči odlično preprečuje svinjsko in ptičjo gripo in da je izjemen v borbi proti prehladu in drugim virusom. Bolj je pekoč, bolj je učnikovit. Torej, ljubitelji pekočega kislega zelja s papriko in česnom, bodite previdni na tako pomembnih dogodkih in srečanjih. Če boste v količini pretiravali, vam bo kaj malo mar, ali je norovirus ali pekočina razlog, da se počutite tako ... virozno noro.