Dobro jutro iz Pjongčanga: Z okusom čokolade

Korejska kultura praznovanja ljubezni se je uveljavila tudi v olimpijski vasi. Ali sploh obstaja boljše sredstvo proti mrazu?

Objavljeno
13. februar 2018 17.05
reu-BELGIUM/
Zorana Baković
Zorana Baković
V Seulu danes ženske nosijo zavitke v bombažnih ali svilenih ovojnicah. Za valentinovo bodo svojim moškim darovale čokolade. V Južni Koreji imajo takšen običaj. Štirinajstega februarja so ženske tiste, ki izbirajo.

Čokoladne bonbone darujejo tudi sodelavcem, nadrejenim in tistim, ki so jim podrejeni. Takšna je navada. Toda za tistega, za katerega jim srce bije s posebnim ritmom, se posebej potrudijo in lastnoročno pripravijo sladko darilo. Vseeno je, ali bodo na darilo zapisale začetnice njegovega imena ali ga bodo presenetile s čokolado, oblikovano po njegovi podobi. Kajti vedel bo, kaj vse pomenijo barve, okusi in oblike, zato bo nato 14. marca vse trojno povrnil.

Korejci vsak 14. dan v mesecu slavijo ljubezen. Marca se bo dan imenoval »beli dan« in takrat bodo moški svojim izbrankam skrbno pripravili darilo, da bodo takoj vedele, kako trdna je njuna zveza. Kdor bo izbranko obdaroval samo s čokolado – takšno, kakršno je prejel mesec pred tem –, napoveduje konec.

Aprila bodo Korejci spet slavili ljubezen, toda tisto, ki je ni, zato bodo samski ljudje jedli rezance v omaki iz črnega fižola in se drug drugemu pritoževali nad osamljenostjo, vse dokler morda ne bodo združili svoje samote in 14. maja na »dan rož« podarili rože tistemu, ki jih je osrečil.

Junija sledi »dan poljubov«, ki ga ni treba podrobno pojasnjevati, julija »srebrni dan«, ko ljudje drug drugemu darujejo zaročne prstane, 14. avgusta je »zeleni dan«, ko se mladi zaljubljenci napijejo »sodžuja« – žganja v zelenih steklenicah, na »glasbeni dan« 14. septembra skupaj pojejo priljubljene pesmi, oktobra sledi »vinski dan« z veliko vina na romantični večerji, 14. novembra ljudje obiskujejo kinematografe in kupujejo vstopnice za »sedeže zaljubljencev«, decembra praznujejo »dan objemov«, januarja pa darujejo prazne dnevnike, v katere do 14. februarja zapišejo vsaj en stavek: »V srcu imam ljubezen, v žepu čokolado.«

Pravijo, da se je korejska kultura praznovanja ljubezni uveljavila tudi v olimpijski vasi v Pjongčangu. Ali sploh obstaja boljše sredstvo proti mrazu? Še posebno če ima okus po čokoladi … Niti ni pomembno, ali jo podari ona njemu ali on njej. Samo da je sladka.