Dobro jutro: Kaj imate zame?

Paleta daril, ki jih za novinarje pripravijo sponzorji različnih prireditev ali pa sami organizatorji, je pestra.

Objavljeno
24. november 2015 21.19
lvi*knjizni sejem
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič

Spoštovani gospod, če o naših knjigah ne boste pisali, vam jih tudi ne bomo dajali, je piarovka ene od založb zabrusila novinarju, ki se je nenehno udeleževal tiskovnih konferenc, verjetno računajoč na knjižne darove.

Nekateri so se z vsakoletnega knjižnega sejma vračali s težkimi vrečami knjig, da so se drugi spraševali, ali bo v stanovanju ostalo kaj prostora zanj. Paleta daril, ki jih za novinarje pripravijo sponzorji različnih prireditev ali pa sami organizatorji, je pestra.

Nekateri predstavniki sedme sile so z leti prejemanja bolj ali manj uporabnih objektov postali precej izbirčni in jim srca ne more ogreti kakršnakoli pogruntavščina. Nad pisalom in beležko, ki sta zaznamovala tiskovne konference pred desetimi leti, se zdaj zmrdujejo. Pepelnik, nekoč pogosti poklon, danes tako ali tako ne pride več v poštev. Pokloni so bolj simbolični in vrednosti, tako da računalniških tablic ali drugih pametnih igrač ni mogoče pričakovati, marsikdo pa je vesel tudi drugih računalniških pripomočkov, kot je, denimo, USB-ključ.

Morda organizatorjem in sponzorjem kulturnih prireditev lahko namignemo, da dežniki, mape in torbe vedno naletijo na odobravanje. Še posebno te zadnje naj bodo po zgledu festivalov v Cannesu ali Berlinu, torej skrbno in zadržano oblikovane, da jih ponosni novinar lahko nosi še dolgo po izteku dogodka. Če se že odločijo, da bodo razveselili ljudi z majicami, naj skrbno izberejo barve in kroj, saj hoče biti tudi novinar oblečen skladno s sodobnimi modnimi trendi.

Med bolj nenavadne, a zelo izvirne in dobrodošle poklone sodijo tudi brisača, odeja ali celo vzglavnik za vrat. Teh bi bilo v časih, ko se novinarska populacija, vsaj v nekaterih medijih, stara, lahko še več. Vendar je po vseh letih, ko smo spremljali pogumne in odločne poskuse različnih ustanov, da bi v realnost novinarskega poklica vnesli žarek veselja, napočil trenutek, da pripombe zadržimo zase in se pustimo presenetiti.