Dobro jutro: Krik iz divjine

Srečati najbolj razvitega sesalca, ki sredi ničesar pade z neba, je vrhunec biciklistične grozljivke.

Objavljeno
08. oktober 2014 21.59
tavčar teden mobilnosti
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Ne vem, kako so si drugi kolesarji na pedale s svojimi »bičikletami«, ampak midve z red corvette sva bili dolgo prepričani, da sva usklajeni: da znava kritične trenutke presoditi enako in se nanje enako – modro, se ve, ne kritično! – odzvati.

Ampak. Najina usklajenost očitno deluje le znotraj živalskega kroga, pri najbolj razvitih sesalcih sva odpovedali. Psi, mački, kače ... Srečati njih je čista milina. Vedno gredo svojo pot. Srečati najbolj razvitega sesalca, ko ga najmanj pričakuješ ... To pa je čista groza. Na poti ti bo vedno – napoti. Na najinem seznamu nevarnosti je zato razred sesalcev, Mammalia, uvrščen na prvo mesto. Do njega dostopava s posebnim geslom. S krikom iz divjine.

S corvette sva na svojih poteh srečali marsikaj. Dolgo, rjavo, plazeče se bitje je prečkalo razbeljen makadam ravno takrat, ko sva najbolj hiteli lovit veter. Le tisočinko sekunde sva potrebovali za usklajeno akcijo: pred ubogim sikajočim jezikom je corvette strumno odvila, jaz sem nemo dvignila noge in le za »šprikljo« sva ga zgrešili. Za plazilce imava odtlej geslo Sicsik.

S corvette tudi natančno veva, kaj nama je storiti z lenim istrskim mačkom sredi prometne ceste. Ona mora »pribremzati«, jaz sestopiti. Skupaj ustavimo svet, se pravi promet, nakar sledijo prigovarjanje in razlaga mačku, da ga tam čaka gotova smrt, ter rahel sunek s prednjim kolesom. Če maček ne reagira, vsi skupaj počakamo na vročekrvnega mača, da mu vsa stvar presede, zaradi česar sede na hupo, pred katero s corvette oglušiva, maček pa v paniki pobegne. Naj vam zaupam, da še nikoli nisva dolgo čakali. Geslo za mač(k)a in za corvette je – Catket.

Nato primati. Srečati najbolj razvitega sesalca, ki sredi ničesar pade z neba, je vrhunec biciklistične grozljivke. Za takšne imava s corvette zakodiran krik iz divjine. Ni je Mammalie, ki ji najina Mamma mia! ne bi nagnala strahu v kosti.