Dobro jutro: Ljuba mama

November je mesec, ko številni meni ljubi ljudje praznujejo rojstni dan.

Objavljeno
16. november 2015 19.52
Polona Frelih, zunanja politika
Polona Frelih, zunanja politika
Na začetku meseca je drugo svečko na prekrasni torti, ki so jo krasili trije prašički in volk, upihnila Mila. Zvedavo dekletce z lasmi barve zlata ima trenutno najraje pravljico o treh prašičkih in volku. Poslušati jo želi večkrat na dan in nikoli ne pozabi poudariti, da ima rada tudi »hudobnega volka«, ki na vsa pljuča piha v hiške. V resnici se ga tudi malo boji.

Otroci so v svojih sodbah običajno tako iskreni, da bi se ob njih najraje razjokal. Včasih znajo biti presenetljivo prizanesljivi, kot je Mila do svojega ljubega volkeca. Kot da bi globoko v sebi instinktivno čutila, da je sla po prašičkih del volčje narave, zato ga ne gre pretirano obsojati.

Slavljenki je zelo pri srcu tudi Zvezdica zaspanka, kultna pravljica Franeta Milčinskega Ježka, ki je konec oktobra praznovala svoj 60. rojstni dan. Za številne Slovence je bila edina slovenska pravljica, ki smo jo lahko poslušali na kaseti. Predvajala sem si jo znova in znova ter si živo predstavljala pisano zvezdno druščino. Zvezdica Zaspanka je najmlajša zvezda na nebu, ki je stara komaj tri milijone let. Je raztresena, domišljava in neodgovorna. Kriva je, da je na Zemlji zmeda – otroci jokajo, mornarji ne najdejo poti, pesnik pa ne rime na besedo »lonec«.

Na planetu, kjer ni nič zastonj, spoznamo, da zlatolaska vendarle ni tako napačna, kot se zdi na prvi pogled. Ker je zelo zaupljiva, brez pomišljanja sledi razbojniku Ceferinu, ki jo zvabi v svoj brlog. Zato, ker v njenih zlatih laseh zasluti priložnost za hitri zaslužek. Ko ga pred spanjem nauči pisati besedo LJUBA, se v njem nekaj prelomi. Ob njeni nedolžni dobroti mu namesto kamna v prsih začne biti pravo srce.

Danes rojstni dan praznuje LJUBA mama. Kot vsaka mama ima tudi moja v prsih veliko srce. Vse najboljše!