Dobro jutro: Nagrade

Radi zjutraj še malo poležite? Verjetno ste narcisoidni in manipulativni, so dognali raziskovalci sidneyjske univerze.

Objavljeno
22. september 2014 19.39
IG Nobels Harvard
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Mogoče ste taki, ker imate doma mačka, so ugotovili češki znanstveniki. Zdaj je tudi znano, da si lahko krvavenje iz nosa ustavite tako, da vanj zatlačite košček pršuta, psi pa se med opravljanjem velike potrebe poravnajo v skladu z zemeljskim magnetnim poljem.

Z vsem tem so nas seznanili zmagovalci letošnjih alternativnih Ig Nobelovih nagrad. Med dobitniki so še japonski merilci trenja med čevljem in bananinim olupkom, če stopite nanj, pa italijanski laserski proučevalci bolečine med gledanjem grdih slik. Kitajci in Kanadčani so proučevali možgane ljudi, ki v popečenih kruhkih vidijo človeške obraze, Norvežani so testirali odziv severnih jelenov na ljudi, preoblečene v polarne medvede. »Še nikoli v življenju nisem videl, da bi kdo preoblečen v medveda strašil jelene,« se je na podelitvi v Harvardu smejal Marc Abrahams iz revije Anali neverjetnega raziskovanja, ki podeljuje Ig Nobelove nagrade. Angleška beseda »ignoble« je nasprotje od »noble« (plemenito, vzvišeno), besedna igra na Nobelove nagrade, ki se s tako obrobnimi razkrivanji nikoli ne bi ukvarjale.

Zato pa so Ig Nobelove nagrade toliko bolj zabavne. Za ekonomijo so jo letos podelili italijanski državni statistični službi za vključitev dohodkov od prostitucije in preprodaje mamil v bruto domači proizvod, nagrado za proučevanje prehrane pa so prejeli španski raziskovalci uporabe bakterij dojenčkovega blata pri kvašenih klobasah. Brez veze? Nagrajena formula iz leta 2012 za napovedovanje oblike las, spetih v rep, je menda zelo uporabna v jedrski fiziki.