Dobro jutro: Največji srečko

Frane Selak je sedemkrat v življenju ušel smrti, leta 2003 pa je na loteriji zadel milijon dolarjev in postal svetovna atrakcija.

Objavljeno
04. maj 2017 20.24
naraglav/deteljica
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

Svet okoli nas se vse bolj spreminja v kratek seznam. Lestvice najboljših, najslabših, prelomnih, prezrtih, pomembnih, usodnih, najlepših ...

Recimo deset najbolj čudaških loterijskih zadetkov. Kdo bi si mislil, kakšne zgodbe o največjih zneskih in hkrati najbolj nesrečnih ljudeh so to; obupanih, bolnih, naplahtanih, razočaranih, celo mrtvih, in predvsem – na koncu – s prazno denarnico.

Ena med njimi pa govori o najsrečnejšem nesrečniku na svetu. Frane Selak. Hrvat je, še živi. Bil je učitelj glasbe, zdaj je upokojenec, skoraj pri devetdesetih. Sedemkrat v življenju je ušel smrti. Prvič je skočil z drvečega iztirjenega vlaka, ki je končal v reki, njega pa je nekdo potegnil iz vode. Ko se je edinkrat peljal z letalom, je preživel, ker je bil neprivezan in je z repa aviona ob stromoglavljenju padel naravnost v kup sena. Rešil se je tudi iz gorečega avtomobila, celo dvakrat, pa iz avtobusa, ki je padel v reko in iz katere je on izplaval, drugi pa so utonili. Na cesti ga je nekoč zbil avtobus, v devetdesetih pa je na gorskem ovinku preživel čelno trčenje s tovornjakom Unproforja. Bil je (spet) neprivezan in katapultiralo ga je na drevo, od koder je nato gledal svoj avtomobil, ki se je valil globoko v sotesko.Potem pa je prišlo leto 2003. Na loteriji je zadel šest milijonov in štiristo tisoč kun (milijon dolarjev) in postal svetovna atrakacija. Z vsega sveta so k njemu romali filmarji in snemali njegovo zgodbo, on pa je v modri srajci brez rokavov in trebuščkom zmernega hedonista razlagal, kako je vse življenje čutil, da je v božjem varstvu. Loterijski zadetek je menda poklonil sorodnikom in prijateljem, denar ne prinaša sreče, je dejal, in v svojem skromnem domu živel s pokojnino in peto ženo po vrsti. Ko je zavrnil snemanje reklame v Avstraliji, češ da raje ne bo tvegal z letalom, mu ni ugovarjal nihče. Njegovo srečno življenje zdaj zmoti samo kak režiser, ki junaku, ki naj bi bil on, nadene brke in pomeša vse njegove zgodbe. To ga res spravi v slabo voljo.