Dobro jutro: Nogavice brez para

Kam izginejo nogavice, ki jih damo v pralni stroj, od tam pa se ne vrnejo nikoli več?

Objavljeno
15. september 2014 20.30
rsi*MNENJA/SOBOTNA
Tanja Jaklič, kultura
Tanja Jaklič, kultura
Obstaja velik gospodinjski misterij. Seveda se ga ne da primerjati z velikimi temami človeštva, kot so svetovni mir, globalni podnebni sporazum ali kako izdelati sintetične možgane, toda ali znate odgovoriti na to preprosto vprašanje: Kam izginejo nogavice, ki jih damo v pralni stroj, od tam pa se ne vrnejo nikoli več? Ne recite, da vam v košu za perilo ne ležijo vsaj tri bele brez para, ena pohodniška dokolenka in trije moški štumfi, katerih boljša polovica je izginila neznano kam.

Del ženske populacije je prepričan, da jih pogoltne pralni stroj. Da se nekako ovijejo okoli osi bobna, razcefrajo na drobne kosce in jih požre program za izpiranje. Spet druge vidijo krivca v vročini sušilnega stroja, ki da tkanino preprosto raztopi v en sam nič. Obstaja tudi teorija, da gre pri vsem skupaj za igro možganov; vsakič, ko zagledaš štumf, se vključi alarm – spet izgubljenec! –, ko pa zagledaš njegov par, misliš, da gre za drug izgubljen kos. In tako naprej in vedno znova. Rešitev je red, svetuje gospodinja gospodinji. Razne sponke za pranje v paru, pralne vrečke, poseben koš za izgubljene sirote ali pa koš za shranjevanje nogavic. Strojno navdihnjene ženske modrujejo o delčku bobna, ki se ne vrti, kamor bi se lahko zataknila tkanina, lastniki psov pregledujejo gobce svojih ljubljencev.

Sama sem našla rešitev. Kupovala bom popolnoma enake nogavice, deset parov iste barve, velikosti, oblike, vse enako. Rezultat po treh mesecih: trinajst osamljenih nogavic različno sprane barve, različno nategnjenih patentov in povsem nezdružljivih velikosti stopal.

Od vsega skupaj očitno drži samo Murphyjev zakon. Če se lahko pojavijo nogavice brez para, se bodo pojavile.