Dobro jutro: Otroci na ulici

Ali vemo, kaj za srečo potrebuje otrok, da bo lahko kot čuteč in razumen odrasli pravilno uravnaval vse neznanske obete?

Objavljeno
13. april 2017 23.59
reu/BRAZIL-WORLDCUP/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
V naši ulici se zunaj še igrajo otroci. Ko pridejo iz šole, se povzpnejo na trampolin in z veliko in lahko žogo, da ne bi razbijali stekel, »nabijajo« gol pred hišo. Dvorišča so majhna, a saj imajo na voljo vso slepo ulico, po kateri vozimo še posebej previdno, da pravočasno opazimo kavboje in Indijance v grmih. Sem ter tja nagajivci pozvonijo na vratih in se skrijejo za parkirane avtomobile, pa ne vedo, da jih lahko vidimo s kuhinjskih oken. Včasih pozvonijo le zato, da prosijo za sladkarije, po katerih se jim sline cedijo že vse od noči čarovnic. Radi bi jim dali, a bi s tem jezili njihove mame. Otroke pošiljajo ven na zdravo igro po starem, ne pa zato, da bi si še tam nabirali nove nezdrave navade.

Mnogi odrasli se še spomnimo zanesene igre na svežem zraku in zarotniških večerov, ki so bili kljub krulečemu želodčku slajši od vsake večerje, pa jeze, ko so nas starši vendarle poklicali spat. Koliko današnjih otrok se tega ne bo spominjalo? Dovolj imamo prepirov o televiziji in računalnikih in jih vse dlje pustimo pred zasloni, a se tolažimo, da smo jih navesili z dovolj popoldanskimi dejavnostmi. Po popoldanskih vožnjah do nogometa ali plesa, risanja ali dodatnih učnih ur smo zvečer utrujeni tudi mi, pa se na zaslone prilepimo še sami.

Beremo o novih zdravljenjih, ki lahko tudi starejšim ženskam omogočijo zdrave otroke, o tabletkah, ki bodo zavrle proces staranja. »Lahko si bomo kupovali Herkulesovo moč, Afroditino čutnost, Atenino modrost ali Dionizovo norost,« izraelski futurolog Yuval Noah Harari napoveduje »inženirstvo smrti«: odpravo bolezni in bolečine za dolgo življenje z neskončnimi možnostmi manipulacije naših organov, čustev in inteligence.

Doslej smo razvijali le zunanje pripomočke, kmalu bomo lahko tudi človeško telo in um, verjame. Pa se bomo medtem zavedeli, kaj za srečo potrebuje vsak otrok, da bo lahko kot čuteč in razumen odrasli pravilno uravnaval vse te neznanske obete? Za začetek ga pošljimo ven igrat.