Dobro jutro: Pršut

Tudi v času krize je mogoče doživeti barve.

Objavljeno
09. september 2014 19.48
Vesna Milek, Sobotna priloga
Vesna Milek, Sobotna priloga
Na mobilcu utripne sporočilo. Aljoša Rebolj. Jamón, jamón/Pršut, pršut na Sloveniji 2.

Vem, zakaj mi ga je poslal. Pred kakimi devetimi leti sva na stopnicah madridskega gledališča María Guerrero čakala na Javierja Bardema za intervju za Sobotno. Presenetljivo sramežljiv in seveda zelo privlačen se je v uri in pol razgovoril o Almodóvarju, o igralki materi, tudi o tem, da je bil prav Pršut, pršut Bigasa Lune prelomen za njegovo kariero in njegovo igro. Njegov najljubši prizor: erotični prizor s Penelope, seveda. In takrat še ni vedel, da bo dolgo let pozneje na snemanju Woodyjevega filma postala njegova usodna ljubezen. Mlada Javier Bardem in Penelope Cruz sta na filmu eskplozija hormonov in erosa, tako kot so bili filmi Bigasa Lune in seveda Almodóvarja eksplozija erosa, bizarnosti, ki se je lahko sprostila po Francovi smrti leta 1975.

Strok česna še nikoli ni bil tako erotičen. Primitivni mačizem še nikoli tako seksi. Pršut kot afrodiziak in kot smrtonosno orožje. Antologijski prizor v španski kinematografiji; seks na zaprašenem igralnem avtomatu s Penelope Cruz, premočeno od dežja. Zdaj razumem, zakaj je Javier Bardem med intervjujem trikrat ponovil: »Ampak predstavljate si, Penelope je imela takrat šestnajst let, še skoraj otrok, moj bog!«

Ob ponovnem gledanju te živobarvne bizarne tragikomedije me je preplavil občutek, da nam je začelo primanjkovati barv in da za to avitaminozo ni krivo samo sivo poletje. Najhuje je, ker mislim, da se to ne dogaja samo meni. Kot bi se vdala v sivino, ker je pač situacija okrog mene siva in težka.

Ta film me je spomnil, da je tudi v času krize mogoče doživeti barve. Da mimoidočemu lahko globlje pogledaš v oči, se navdušiš nad strokom česna, rezkim okusom pršuta, zaradi dekleta v rdeči oblekici svet postaviš na glavo ali zaradi presežka hormonov narediš nekaj norega, ne nujno tega, da gol ob polni luni stopiš pred bika v ogradi. Ali pač.