Dobro jutro: Sprememba

Novo leto je pred vrati in nedvomno bo spet kar nekaj ljudi sprejelo zaveze, da bo odslej vse drugače.

Objavljeno
20. december 2015 20.45
Posodobljeno
21. december 2015 05.00
FRANCE-CULTURE/
Peter Rak
Peter Rak
Da bodo vitki, prijazni do sebe in drugih, da bodo nehali kaditi, se posvetili otrokom, rekreaciji in kar je še tovrstnih klasičnih zaobljub. Ki praviloma izpuhtijo skupaj z mačkom na prvi dan novega leta. Toda morda je res mogoče kaj spremeniti, tako vsaj misli nevropsihiater Jeffrey Schwartz.

Ne, zadeva nima nič opraviti z newageevskimi gibanji, še manj je povezana s kakšnimi mističnimi in religioznimi koncepti. Schwartz je prepričan, da je eden temeljnih problemov rutina, kar sicer vemo bolj ali manj vsi, vendar možakar ponuja nekaj preprostih receptov. Za začetek recimo zjutraj nalijemo kavo v skodelico z drugo roko, kot to sicer počnemo, si najprej zavežemo vezalke na levem čevlju in nato na desnem (ali obratno) in si izberemo nekoliko drugačno pot v službo, četudi je malce daljša. Nekoliko težja vaja je pisanje in risanje, desničarji naj to počnejo z levo in levičarji z desno roko, čeprav seveda nihče ne pričakuje, da boste ustvarili roman ali stensko slikarijo.

Sledi preimenovanje nekaterih naših občutij, ki jim damo povsem abstraktna imena. Za občutek krivde, slabo vest, zamero do sebe in drugih, strah, tesnobo, samopomilovanje, in kar je še teh zoprnih občutkov, poiščemo poimenovanja po svoji želji, priporočljivo pa je, da imajo šaljiv prizvok. Schwartz je prepričan, da se bodo v možganih hitro sprožile kemične reakcije, ki bodo pripeljale do nastanka drugačnih miselnih vzorcev, če bomo le vztrajni in ne bomo že po dnevu ali dveh obupali.

Morda velja poskusiti, zadeva je videti celo zabavna. Morda pa je še najboljša terapija, če sami sebe prepričamo, da nam ni treba nič spremeniti, ker smo povsem zadovoljni sami s seboj.