Dobro jutro: Turisti

Vsi so se imeli naravnost sanjsko fantastično. Le redki pridejo spet.

Objavljeno
26. september 2017 23.43
Turizem,morje,Portorož, Slovenija 07.08.2015
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Turisti so tisti reveži, ki najraje ob sobotah pod stresom vozijo v strnjenih kolonah v vse smeri in največkrat v njih obtičijo. Uporno stojijo v počasnih vrstah pred letališkimi okenci za oddajo prtljage, pred mejno kontrolo, tudi pred stranišči. Oblečeni v kavbojke, obuti v teniške copate, za vratom majhen fotoaparat, za njimi kovček na kolescih. Zvonijo na vaših vhodnih vratih in sprašujejo, ali je to Penzion Ramona.

Po starem mestecu hodijo v gruči za nenehno žlobudrajočo žensko z zastavico kvišku. Ko jim zmanjkuje gotovine, so nori na pice, špagete in tudi burgerje. Brez pomislekov sedejo v beznice, ki jih domačini še povohajo ne. Vsi delajo iste fotografije na istih mestih.

Najraje doživijo mestne čudeže z avtobusa, še raje z vlakcev. Morajo kupiti spominke, denimo magnetke za domač hladilnik. Izposodijo si kolesa in z njimi rinejo čez strm hrib, ker ne vedo, da skozenj vozi predorska kolesarska pot. Radi so v bazenih, kjer je veliko ljudi. Največ jih je na razglednih stolpih in v brezplačnih cerkvah. Če je le priložnost, morajo z gondolo, čakajo na selfi z bruhajočim gejzirjem, zlezejo na kamelo in hočejo piramide za hrbtom, na fotosafariju pa lovijo levinjo v rezervatu. Na prodnatih plažicah navsezgodaj z brisačo rezervirajo parcelo. Pustijo se lupiti. Vsak dan nujno porabijo več sto ton krem in olj za sončenje oziroma proti njemu, ki jih spirajo v morjih in jezerih. Ko normalni ljudje že spijo, so glasni, in zjutraj bentijo na zgodnji vrvež v mestu. Pustijo se lupiti. Lahko jim prodate jajca za ledvičke, jim zamenjate konvertibilne dolarje za nekonvertibilne pesose. Plačajo dvojno, da vidijo sončni zahod. Lahko jih namesto tega peljete k babici, ki jim za prostovoljne prispevke pokaže svoja stara ročna dela in podstrešno kramo.

Ko pridejo kulturnošokirani domov, so reklamni agenti: vsi so se imeli naravnost sanjsko fantastično. Le redki pridejo spet.