Dobro jutro: V pokoj pa ne!

Ko srečam ljudi, ki živijo od dela, me ima, da bi princa Filipa, preden se upokoji, vprašala, če bo res zmogel živeti brez dela.

Objavljeno
19. maj 2017 22.07
BRITAIN-ROYALS/
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Ženske, zamislite si, da vas oče pred pričami ošvrkne, češ da vas tako ali tako ne zanima nihče, ki ne prdi ali jé sena. To je angleški princesi Anni storil princ Filip, mož angleške kraljice Elizabete, ki je zdaj, pri častitljivih 95., oznanil, da se jeseni upokoji. V njegovi »delovni knjižici« piše, da je od leta 1947, ko se je poročil v kraljevo družino, opravil več kot dvajset tisoč samostojnih obveznosti in pet tisoč govorov. Naporno. A kljub temu je princ prav v tej, govorni »panogi«, ustvaril zelo veliko dodane, mnogi menijo, da tudi neprimerne vrednosti. Britancu, ki je študiral na Kitajskem, je javno zaupal, da se bo, če bo še dolgo na tujem, domov vrnil s poševnimi očmi, preživele po padcu letala nad Lockerbijem pa je tolažil: »Običajno pravijo, da v požarih največ škode napravi voda. Mi še kar sušimo dvorec v Windsorju …« Menite, da bilo za princa vprašanje, koliko bo imel pokojnine, tako tik pred upokojitvijo, tudi neprimerno? In kako bo živel – potem?

Ta teden sem obiskala znanko. Ferido. Trenutno bi me najbrž popravila: Obiskala si Bosanko. Ferido so operirali. Izrezali so ji tumor. Meril je osem krat tri centimetre. Sedli sva na balkon. Sin je prinesel kavo, Ferida je s seboj pritovorila stekleničko s cevko, v katero je kapljalo iz še sveže rane. Čisti se, je rekla in pri tem zgledala boljše volje kot jaz. Po več kot treh desetletjih v proizvodnji neke tovarne prinese domov približno 450 evrov na mesec. Feridi sem postavila neprimerno vprašanje: »Ali se ne bi upokojila?« »Kako bom pa potem živela?« se je široko nasmejala. »Težko,« sem priznala, »s tristo evri ali pa še to ne.« »Ne, ne, mislila sem, kako bom živela brez dela,« me je popravila. Ko srečam ljudi, kot je Ferida, ki res, ampak res dobesedno živijo od dela, ker so jih naučili, da se živi le od lastnih rok, me ima, da bi princa Filipa, preden se upokoji, potegnila za rokav, ali je res dobro razmislil glede upokojitve in ali bo zmogel živeti brez dela …