Dobro jutro: V sladko preteklost

Ali obstaja peta dimenzija, ki lahko razloži luknje v Einsteinovi teoriji splošne relativnosti, kot domnevajo na kalifornijski univerzi?

Objavljeno
04. junij 2017 20.03
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Pravijo, da nam bodo inteligentni stroji kmalu dali več časa za razmišljanje. Osvobodili nas bodo težkega in zoprnega dela, zato bomo lahko snovali zanimive ideje in reševali zapletena vprašanja: Ali marsovci ne poiščejo stika z nami zato, ker je vesolje zanje prevroče, in v digitalni hibernaciji čakajo na boljše čase, kot razmišljajo v Oxfordu? Ali obstaja peta dimenzija, ki lahko razloži luknje v Einsteinovi teoriji splošne relativnosti, kot domnevajo na kalifornijski univerzi? Nam bo lahko encim ACSS2 izbrisal pretekle travme in nas naredil srečnejše, kot vse bolj verjamejo znanstveniki z univerze v Pensilvaniji?

Napovedujejo, da bomo imeli neskončne možnosti početi stvari, za katere zdaj nimamo časa. Vsaj nekateri se bodo raje vračali v dobre stare čase – kot počnejo že zdaj. V nekem trgovinskem centru je ljubiteljica šivanja odprla delavnico za tiste, ki jim ni več mar za preobilico poceni oblačil za vsakim vogalom, ampak si hočejo kot v dobrih starih časih sami šivati obleke. Povpraševanje po tečajih šivanja je veliko. V tem centru lahko tudi poslikamo svojo keramiko, v Hamburgu pa si lahko izdelamo svoje bonbone.

Eden vodilnih nemških dnevnikov je nedavno predstavil podjetno družino, ki je zbrala starodavne recepte in kupila sto let star stroj za izdelovanje bonbonov, zdaj pa vabi obiskovalce k ustvarjanju. Sladkarije so videti in slišati pregrešno dobre: bonboni iz jagod in smetane, karamelni z morsko soljo, slivovi s semeni chia. Je manj slabe vesti, če si jih izdelamo sami?

To je raj za vse s spomini na otroštvo, da je ves svet za nekaj ur zaspal, le mi smo budni pred vrati slaščičarne.

Dokler ne obiščemo čarobne delavnice, bo moral zadostovati košček temne čokolade s posušenimi brusnicami, ki je čudežno preživel prejšnje sladke napade. Je to peta dimenzija narave, ki preganja stare travme? Najbrž bi se o tem strinjali celo marsovci.