Dobro jutro: Z orhidejo v roki

V Halozah še vedno raste 28 različnih orhidej tako prosto po lazih in sadovnjakih.

Objavljeno
02. junij 2017 20.44
Franc Milošič
Franc Milošič
Zmotil ga je šopek bele omele, ki se je prirasel na vejo stare jablane »mošančike«, pa se je z osmimi križi skoraj veveričasto po hrapavem lubju potegnil na prvo vejo, ga po nekaj prestopih v krošnji odlomil in ga prinesel dol. Sedela sva v senci in nogam, ki so se pravkar razbolele pri razstepanju plastov sena po strmini, privoščila kozarec vina. Steklenica se nama je dotlej hladila doli v potoku, ki komaj še curlja po strugi, a ima prikladen tolmun pod koreninami debele jelše.

Včeraj je vse popoldne kosil ta svoj laz tu spodaj pod vinogradom, kjer je prenizko, da bi rodila trta. Staro ročno koso še ima in skleplje jo tudi še, »da niti komar na rezilo ne upa sesti«, a zamahne z njo le še okoli hiše, ko nakosi trave in detelje za zajce. Drugače pa »brni z nitkarco«. Seno bo posušil za živino sosedom, pa bosta z ženo zato nekajkrat dobila kanglico mleka in še kakšno »culico« skute za štruklje ob večjih praznikih.

Čakal je s košnjo, da so se trave osemenile in osule, saj »drugače hitro zapraviš marsikatero rožico«. Pod nos pomoli na hitro prijeti šop že rahlo ovenelih rastlin: kozje brade, latovke, rman, celo hermelika, pasji rep, pa kar dve kukavičevki, že odcveteli in skoraj posušeni. V Halozah še vedno raste 28 različnih orhidej tako prosto po lazih in sadovnjakih. Tudi zanje so zdaj pripravili posebno pomoč tistim, ki bodo še hoteli te laze kositi, da se ne zarastejo. In v kartuziji Pleterje zanje že gojijo več kot tri tisoč sadik starih sort sadnega drevja, da jih bodo lahko na novo zasadili, saj so se stare jablane, hruške, slive in orehi večinoma že izrodili. Vsaj 50 hektarov bi radi ohranili ali rešili v prihodnjih nekaj letih. Desetkrat toliko hektarov haloške zemlje se je že zaraslo.

Z orhidejo v roki je vstal, kot da bi šel snubit dekle. »Še enkrat obrniva travinje in te rožice, da se nama do jutrišnjih napovedanih neviht posušijo.« Oni šopek omele pa je zalučal daleč v grmovje, ki se je že razraslo pri drugem sosedu.