Dobro jutro: Zavestna bitja

Če bi bolj spoštovali vse elemente »ne-jaza« v sebi in okoli nas, bi imeli rajši druge ljudi. In pa tudi sami sebe.

Objavljeno
20. april 2017 20.21
Romania Europe Weather
Zorana Baković
Zorana Baković
Ko so zen budista Thič Nhat Hanha vprašali, ali meni, da je človek kljub vsemu bolj zavestno bitje od vseh drugih, je najprej odgovoril takole: »Če pogledamo v človeka, vidimo, da je narejen iz samih nečloveških elementov. Elementov mineralov, rastlin in živali. To pomeni, da naši predniki niso samo ljudje, ampak tudi minerali, rastline in živali.«

In ko o nečem razmišljamo, je nadaljeval zen učitelj, vsi ti predniki – mineralni, rastlinski ali živalski – sodelujejo z nami, da bi sploh lahko začeli razmišljati. Z drugimi besedami, je pojasnil 90-letni Vietnamec, »ti« si narejen iz elementov »ne-tebe«, in če bi odstranili vse, kar nisi »ti«, tega »tebe« sploh ne bi bilo več.

Ali lahko prepričljiveje sporočimo, da mati Zemlja živi v vsakem od nas v enaki meri, kolikor mi vsi živimo na njej?

Mati Zemlja nas je pred svojim dnem 22. aprila opozorila na medobstoj pomladi in zime. Poslala nam je malo snega in mraza, samo da bi nas prebudila iz otopelosti, s katero smo že snemali jakne s sebe in predčasno doživljali poletje. Nas je morda tako spraševala, ali smo zavestna bitja? Ali vemo, zakaj se nenadoma ohladi in zakaj je bilo sredi zime toplo? Ali razmišljamo o tem, kaj počnemo samim sebi, kadar tako nečloveško ne spoštujemo pravice prihodnosti, da bi ostala čista?

»Stopati moramo tako, da za nami ostajajo samo sledovi miru in pokoja,« je učil Thič Nhat Hanh. »Stopaj, kakor da s stopali poljubljaš Zemljo pod njimi.«

Vse se začenja in končuje s tem stavkom. Kajti če bi bolj spoštovali vse tiste elemente »ne-jaza« v sebi in okoli nas, če bi pazili na minerale, negovali rastline in ščitili živali, bi imeli rajši tudi druge ljudi. In bi imeli rajši sami sebe. Šele takrat bi si lahko rekli zavestna bitja.