Dobrodošli v džungli: 7 stvari ...

... zaradi katerih ameriška predsedniška kampanja ni popolna katastrofa.

Objavljeno
03. november 2016 10.37
Posodobljeno
03. november 2016 11.00
Aljaž Pengov Bitenc
Aljaž Pengov Bitenc
Od ameriških predsedniških volitev nas loči še šest dni. Ali nas prav toliko dni loči od tega, da bomo vedeli, kdo točno je zmagovalec in predvsem, ali bo poraženec priznal poraz, ni popolnoma jasno. Vsekakor pa je kolegica Briški pravilno ugotovila, da nas le še slab teden loči od pametovanj tipa »a sem vam rekel/rekla ...«.

A ne glede na dejstvo, da je bila iztekajoča se kampanja verjetno najbolj bizarna, utrujajoča in ponižujoča v zadnjega pol stoletja, nam je vendarle ponudila nekaj naukov, ki si jih velja zapomniti.

1. Souporaba računalnika med zakoncema ni priporočljiva, še posebej, če ima eden od njiju navado naokoli pošiljati slike svojega mednožja.

Zdaj že nekdanji demokratski kongresnik Anthony Weiner katastrofa na dveh nogah. Osramočen, zavržen, a - glej no, glej - donedavna poročen s Humo Abedin, najtesnejšo sodelavko Hillary Clinton, je tako divje sekstal naokoli, da so mu v končni fazi zaplenili računalnik, ki si ga je delili skupaj z ženo in posledično s Hillary Clinton (glej naslednjo točko). Ni čudno, da ga v Washingtonu nihče ne mara.


2. Informacijska varnost starejših občanov je pomembna stvar

Tudi sicer je blamaža z elektronsko pošto Hillary Clinton, njenega vodje kampanje Johna Podeste in celotne demokratske stranke pravzaprav epska. Dobro, če te napadejo hekerji ruskih tajnih služb, je nekako jasno, da vse skupaj ne bo minilo brez posledic. A počasi bi se lahko že naučili, da sončna očala in zajebana poza niso prave sorte požarni zid. In še: tiskanje elektronske pošte na domačem računalniku (glej zgoraj) škoduje drevesom in političnim kandidatom.


3. Hladna vojna je spet tu

Ko smo že pri Rusih: Na nek način je pomirjujoče, da se Vladimir Putin, kadar zgoraj brez ne jaha sibirskih tigrov, spet igra hladno vojno. Svet po padcu berlinskega zidu je bil sicer poln priložnosti in vsesplošnega optimizma, a se je kaj hitro izrodil v lastno paranoidno karikaturo, kjer imamo prijatelje zgolj zato, da jim zarinemo nož v hrbet. V času hladne vojne so bile te stvari urejene drugače in prav je, da to spoznajo tudi hipsterji in milenijci.

4. Delna rehabilitacija Georgea Busha mlajšega

Ne glede na to, kdo bo v torek zmagal, polovica ameriške nacije rezultata tako ali drugače ne bo priznavala. Oba kandidata beležita rekordno nepriljubljenost, kampanja pa je tako nizkotna in nečloveška, da se danes zdi ponovno štetje glasovnih na Floridi leta 2000 kot intelektualna vaja političnih zmernežev, ki so šli po koncu na pivo.

5. Časopisi niso mrtvi.

Celo obratno: če ne bi bilo časopisov, še posebej Washington Posta in New York Timesa, ne bi vedeli ničesar o Trumpovih rabotah, saj televizije in razni spletni mediji niti približno niso odigrali svoje vloge


6. Tudi post-socialistične generacije bodo končno spoznale staro jugoslovansko modrost o razliki med pič*o in piz*o

Prva je ženski spolni organ druga pa, jasno, osebnostna lastnost.

7. Še nikoli ni toliko ljudi upajoče pogledovalo v nebo

Pa čeprav so si zgolj želeli, da bi jim velikanski meteorit skrajšal predvolilne muke. No, želja se jim je skoraj uresničila.


***

Aljaž Pengov Bitenc ni neznano ime. Nasprotno, med tviteraši je znan pod vzdevkom @pengovsky, na spletnem radiu Kaos opravlja naloge urednika in novinarja, v vlogi političnega komentatorja sooblikuje družbeno klimo. Mnenj, ki praviloma ne ostanejo neopažena, ne deli le v slovenskem, ampak tudi v angleškem jeziku; je tudi avtor bloga Sleeping with Pengovsky (sex and politics).

Berete ga lahko tudi kot rednega blogerja na Delo.si. Njegove prispevke objavljamo vsak drugi četrtek ob 12. uri.