Hrvaška v mojem očesu: Severina se ločuje

Statistika kaže, da se vsak tretji zakon na Hrvaškem konča z ločitvijo.

Objavljeno
30. november 2015 12.40
Severina
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

»Ali se Severina res ločuje?« je ono jutro, ko večine gostov lokalčka na enem od zagrebških trgov prva kava še zdaleč ni »prijela«, precej glasno in vprašujoče zabrundal B. Kar nekaj časa je minilo, dokler ga poznavalci niso opomnili, da se je ravnokar omožila, njena poroka, in ne ločitev, kot je najbrž nekje povsem narobe slišal, pa je še vedno dogodek številka ena hrvaških tabloidov. »A, tako,« je odbrundal B in se lotil svoje druge jutranje kave.

Porokam na Hrvaškem namenjajo precejšnjo pozornost. Menda zato, ker gre za prepomembno zadevo, pomemben in radosten dogodek, ki ga nekatere ženske menda do podrobnosti načrtujejo, še preden sploh spoznajo svojega bodočega moža.

Tisti bolj neznani največkrat najamejo dvorano za poroko, povabijo 100, 200, 300 gostov iz vseh vetrov, krušne peči so polne, vrteče se palice na ražnju tudi, peciva ne manjka, pijače še manj, iz dimnikov pa se ves dan in pol noči vali dim. Menda je zgolj na območju Zagreba približno 50 različnih dvoran, namenjenih za večje poroke. Tako imenovanih namenskih dvoran, tistih manjših, za sto in še nekaj gostov, ki jih imajo posamezni lokali, pa nihče niti ne šteje.

No, tisti bolj znani in razvpiti pa poleg običajnih odojkov, jagenjčkov, pijače z znano etiketo, razkošnega cvetja in oblek, s katerih nemalokrat še visi cena, na rokav pa je še prišita etiketa izdelovalca ... povabijo še medije, ki se nato razpišejo o vsaki podrobnosti. Z naslovnic pa čez dan ali dva zro sporočila v slogu »naša pravljica«.

In potem se zgodi. »Naš zakon ni bil bogvekako dober, vendar smo nekako le funkcionirali. Pa se je v družino zavlekla nervoza, nevzdržnost je bila vse večja. In je počilo,« pa je zgodba tistih, ki pojasnjujejo, zakaj so se ločili. Hrvaška statistika pravi, da razpade vsak tretji zakon, kar je za tradicionalno katoliško družbo, kot je Hrvaška, precej pomenljivo. Vzroki so menda skriti v dejstvu, da v zakon vstopa vse več razvajenih mladcev, ki niso sposobni živeti skupaj in sklepati kompromisov, potrebnih za skupno življenje. Včasih pa je vzrok za (pre)hitro ločitev tudi (pre)hitra poroka.

Se pa na Hrvaškem dogajajo tudi tako imenovane ločitve na papirju. Namreč, da bi se izognili plačevanju posojila (vsaj začasno), se zakonca najprej ločita; seveda le na papirju, nato pa se dogovorita, da bo npr. ON, ki zasluži toliko in toliko, NJEJ plačeval alimentacijo v tolikšni višini, da mu bo na računu ostalo le toliko kun, kolikor zakon določa, da se jih banke ne smejo dotikati. Na tak način pa se posameznik izogne plačilu posojila (alimentacija ima pač prednost), dokler otrok (otroci) ne končajo šolanja oziroma do najkasneje 26. leta starosti.

S porokami in ločitvami pa je v tesni povezavi, bržkone ne le na Hrvaškem, tudi domišljija. Za en primer je že poskrbel znanec B, ki je malo zamešal Severinino (no, če kdo ne ve, gre za hrvaško estradnico in občasno filmsko igralko) poroko z ločitvijo. Za drugega pa so poskrbeli hrvaški mediji.

Med nedavno predvolilno kampanjo pred hrvaškimi parlamentarnimi volitvami je namreč kar nekaj medijev objavilo notico, češ da je hrvaški premier Zoran Milanović postal prvi hrvaški premier, ki bi ga med njegovim mandatom zapustila soproga. Pisali so tudi, kako ima ljubimko, ki da je noseča, in da več ne živi skupaj s svojo zakonito soprogo ... No, pa je šlo tako daleč, da je zadevo moral demantirati urad predsednika vlade, Milanović pa se je moral kar nekajkrat pojaviti v javnosti s svojo ženo, da bi zanikanje podkrepil v praksi.

Pred časom je nekdo zapisal, da še zdaleč ni dobro hvaliti porok pred ločitvijo. Ne vem, kako je drugje, a na Hrvaškem, vsaj tako se dozdeva, je takih, ki radi hvalijo poroke, vse preveč. Zato je menda tudi ločitev vse več!