Dobro jutro iz Pjongčanga: Igre mladih src

Tisti z ameriškimi zastavami pred postajo še naprej vzklikajo: »Ven!« Sovražijo Kim Džong Una in njegovo močno sestro.

Objavljeno
09. februar 2018 19.52
OLYMPICS-2018-OPENING/
Zorana Baković
Zorana Baković
Pred železniško postajo v mestecu Jinbu, do katerega vozi iz Seula superhitri vlak, se je danes zbrala skupina meščanov z ameriškimi zastavami in sporočilom: »Out!« Ta »Ven!« je namenjen Kim Jo Džong, sestri severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ki je prispela v Pjongčang, da bi bila skupaj s predsednikom vrhovne skupščine Kim Džong Namom navzoča na odprtju olimpijskih iger.

»Zakaj je tu nočejo?« sem vprašala Biung Je, študentko geografije, ki sodeluje na olimpijadi kot prostovoljka. »Ker so generacija, ki je naučena, da sovraži,« je povedala. »Nas, mlade, sestra ne zanima, zanima nas olimpijada, saj je njeno drugo ime mir, to pa je edino, kar si želimo.«

Če želi nekdo spoznati pravo srce Koreje, se mora pomeniti s katerim od prostovoljcev, ki nam te dni pomagajo najti avtobus, ko se odpravimo v Slovensko hišo v Jongpjongu. Prav tako nam pokažejo, kje so prizorišča, na katerih tekmujejo pogumni olimpijci ter nas ogrejejo s toplim nasmehom v trenutku, ko pomislimo, da je preveč hladno. Tudi oni drhtijo, a imajo pod suknjičem skrite sanje. Že dolgo nisem videla tako debelih suknjičev in že dolgo nisem občutila takšne moči sanj. Korejci sanjajo mir.

»Slovenija?!« je poskočila Je. »Seveda da vem, kje je!« Opomni me, da študira geografijo. Ponosno tudi pove, da je bila v Postojni. »Čudovita država! In tako velika jama!« Mladi Korejci veliko potujejo in vedo veliko o svetu. Zato toliko bolj želijo, da bi mir na njihovem polotoku trajal večno.

Tisti z ameriškimi zastavami pred postajo še naprej vzklikajo: »Ven!« Sovražijo Kim Džong Una in njegovo močno sestro. Mlada Biung Je me je naenkrat spomnila na to, da je sovraštvo naučeno. Generacija, ki ji sovraštvo ni vsajeno v glavo, v srcu po naravi nosi ljubezen.

V Pjongčangu danes ni bilo tako hladno, kot so meteorologi napovedovali za odprtje olimpijade. Ali je mraz klecnil pred toplimi srci olimpijskih prostovoljcev? Tečejo v debelih suknjah in nam pomagajo, pravi Je, da smo srečni, ko smo v njihovi državi, saj bo tako tudi Koreja lepša. Prekrasno!