Iščem 113 metrov globine: Dan pred rekordom

Jure Daić: Po zaključenem treningu sem bil zelo vesel, da sem uspel zadnji testni potop opraviti s takšno lahkoto.

Objavljeno
06. september 2014 10.33
Jure Daić, potapljač
Jure Daić, potapljač

Za mano je še ena neprespana noč. Delo za računalnikom se je zavleklo predolgo v noč in zjutraj nisem mogel spati tako dolgo, kot sem načrtoval. V glavi imam ves čas še zadnje stvari, ki jih je potrebno urediti in me preveč vznemirjajo. Med jutranjimi dihalnimi vajami sem se na srečo zelo dobro sprostil in se počasi začel pripravljat za zadnji trening pred rekordom.

Tudi danes je bilo morje zelo mirno, a na žalost ni bilo sonca. Pred potopom se nisem uspel segreti in sem na čolnu sedel močno oblečen. Testiral sem, kako se obnese potop brez zagrevanja v vodi. Tega nisem naredil še nikoli v dosedanji karieri, a glede na oblačno vreme je bila to edina rešitev, ki mi je ostala. Optimalno pripravljen glede na vremenske pogoje sem skočil v vodo in hitro ugotovil, da mi tudi potop iz prve brez zagrevanja zelo ustreza. Proti globini sem padal hitro in pri tem presenetljivo užival, ne glede na to, da me je zelo zeblo. Mraz sem uspel zelo dobro odklopiti in tudi izenačevanje mi ni delalo težav. Tako sem prispel na dobrih 70 metrov globine in kamen se je ustavil ob vrvi. Pot na površino pa je bila pravi užitek.

Po zaključenem treningu sem bil zelo vesel, da sem uspel zadnji testni potop opraviti s takšno lahkoto. Dosežena globina ni bila velika, a dan pred rekordom se nisem želel po nepotrebnem izčrpavati. Dobil sem občutek, da lahko grem še dosti globlje, kljub oblačnemu dnevu in nizkim temperaturam zraka.

Na poti iz treninga nas je na čolnu zajel močan dežni naliv. Povsem premočeni in premraženi smo prišli na obalo in se hitro poskrili v apartmaje.

Po počitku, kosilu in delu za računalnikom je bil še čas za snemanje. Danes je prispelo veliko novinarjev iz različnih medijev in moral sem jim posvetiti kar precej časa. Ob 20.00 je sledila še novinarska konferenca in zadnji sestanek z varnostnimi potapljači. Obdelali smo vse možne scenarije reševanja in evakuacije v primeru črnega scenarija. Vsak v ožji podporni ekipi je dobil svojo nalogo, kako ravnati v primeru težav.

Pred spanjem sem skušal pozabiti na vse organizacijske zadeve in se z mislimi osredotočiti samo na jutrišnji rekord. Jutri sledi veliki dan!