Kreativno: Drugi zakon termodinamike

Živimo v času, v katerem je vse usmerjeno h kaosu. Kar ni slabo, saj lahko v kaosu računamo edino na kreativnost.

Objavljeno
19. maj 2017 01.00
Tadeja Bučar
Tadeja Bučar

Na nekem dogodku v zadnjih tednih mi je znanka v pogovoru o življenju in časih, v katerih živimo, dejala, da je to pač drugi zakon termodinamike, kjer je vse usmerjeno k entropiji in s tem h kaosu. Nenavadna primerjava za kroge, v katerih se gibam, me je spomnila na tri stvari. Prvo, da imam rada Big Bang Theory, drugo, da je minilo že zelo dolgo od guljenja srednješolske fizike, in tretje, da je kaos, v katerem plavamo, pač stanje.

Drugi zakon termodinamike mi ni dal miru. Pa ne v smislu njegovega razumevanja, ampak v smislu njegove neposredne vezi s kaosom. Kaos je in kaos bo. Kaos je novi standard. Bolj ko se znajdeš v kaosu, bolj so ti všeč časi, v katerih živimo. Življenje je pač večinoma stvar perspektive, ki jo zasledujemo. V eno si rojen, drugo si pač izbereš. Kar si privilegiranci, kot smo, pač lahko.

Kaos je priložnost za razmišljanje o in vzpostavljanje novih razmerij med avtonomijo in varnostjo. Kaos je svoboda in prostor, kjer je vse mogoče. Kaos je dokaz, da ni stabilnosti, razen če ni stabilen sam kaos. Kar je lahko. Saj veste tisto, ko na razmetani delovni mizi ali v svoji dnevni sobi najdeš prav vse, kar je treba, ko pa jo enkrat pospraviš, ni nič več na svojem mestu.

Usmerjenost k redu, ki je neskladen z naravo, kategoriziranje in predalčkanje imajo danes velike težave. Saj nič ni prav. Vse gre nekam po svoje. In mi potrdi misel prijateljica, ki se je ravnokar vrnila z izobraževanja v Londonu: »Veš, ni planiranja, je 'le' proces.« Ja, vse je proces. Zato si zdaj v središče možganja namesto načrtovanja poskušam vgraditi proces. Proces kot os misli in delovanja. Kot perspektiva, ki ji je jasno, da je vse niz medsebojno odvisnih in povezanih aktivnosti, spremenljivk, ljudi. Proces zahteva čas, prilagodljivost. Proces smo ljudje.

In tako se znajdem v povsem nepričakovanem procesu, polnem spremenljivk in neznank. Sprožil ga je kaos, ki me je tresnil, da se zdaj nenadoma v neki marini sredi angleškega podeželja zbujam na mali jadrnici in tam tudi ležem spat. Oprostite, ampak Ljubezen je tudi kaos. Katere in katerega plod je moj novi življenjski projekt Beautiful Sailing. Njegovi začetki na instagramu se nadaljujejo s poletnim jadranjem iz Velike Britanije v Slovenijo, po francoskih kanalih in Mediteranu, za kar imava dva meseca in pol časa. Recimo. Kar naj se, ko bo čas zrel, nadaljuje v eksperiment bivanja med jadranjem, delom in pustolovskim raziskovanjem sveta. Prakticiranje preprostega življenja. Brez ključev. Vstati ob sončnem vzhodu in zaspati ob sončnem zahodu. Naravni red. Ali kaos.

Neizmerno veselje je iz kaosa včeraj prineslo razkritje spletne strani še enega izjemnega projekta. Iz kaosa zato, ker projekt Goodbiz orje ledino, hrabro vstopa v neznano in na poti iz radoživosti odkriva nova vesolja, ki jih nato vtke v svoj proces. Goodbiz je izjemen proces izjemnih ljudi. S povezovanjem, znanjem in investiranjem v ljudi Goodbiz podpira trajnostno rast in razvoj podjetij, ki spreminjajo svet na bolje. Svet ali v svet, kjer je kaos konstanta. Obožujem ga. Kajti v kaosu je edino, na kar lahko računamo, kreativnost. In kreativnost je »na bolje«. Je pač good

Tadeja Bučar je komunikologinja, aktivistka in diagnostičarka dobrih idej, ki najbolj uživa v vlogi kreativne vodje skupnosti PUNKT.

***

Kreativni blogi

Osrednja rdeča nit blogov je kreativnost - kreativnost pri doseganju postavljenih ciljev, kreativnost pri premagovanju ovir, kreativnost pri izboljševanju socialnega in fizičnega okolja, v katerem živimo ...

S kreativnimi blogi vam strežemo vsak petek ob 9. uri, v vlogi njihovih avtorjev pa nastopajo še:

Matej Povše, fotograf in multimedijski ustvarjalec.

Ana Osredkar, soustanoviteljica iniciative Service Design Slovenia, business development manager po poklicu in service designer po srcu.

Andrej Mercina, arhitekt ter (so)ustanovitelj in direktor biroja Trije arhitekti.

Jernej Stritar, oblikovalec vizualnih komunikacij in partner v oblikovalskem studiu IlovarStritar.

Marko Brumen, po izobrazbi ekonomist in kulturni manager, v prostem času pa zaljubljenec v festivale.

Po dosjeju kreativnih blogov lahko brskate TUKAJ.