Kreativno: Kaj me pelje

Trenutno sem v dilemi. Dilemi, kako se zopet spraviti v ustvarjanje. Ustvarjanje s kreativnostjo.

Objavljeno
30. april 2015 19.47
Matej Povše
Matej Povše
Ustvarjanje svojega. Ustvarjanje zase. Ustvarjanje za neovrednoteno dušo.

Ta trenutek je vedno prisoten, vendar ne tako izrazito kot med pisanjem tega bloga. Ustvarjam že, ampak za določenega naročnika. Seveda tudi tu brez kreativnosti ni zadovoljstva, vendar mora ta v tem primeru biti na obeh straneh. Naročnik ima želje. Sam imam predloge zanj. Vedno stremim k temu, da se najdeva. Vsaj na sredini.

Vedno mi je izziv razumeti želje naročnika. Tistega, ki mi omogoča, da lahko s polnim želodcem uresničujem tudi svoje težko ovrednotene kreativne procese. Kjer se prilagajam samo sebi in svojim željam. Kjer se sam odločim, če in kje bom to delil. Osvobujoče.

Kaj pa če želja je in ideje ni?

Občutek je hujši, kakor če slepo sledim željam naročnikom/plačnikom.

Ideje pa še kar ni. Če so že, so pa še neizdelane. Motivacijo mi dajejo ogledi razstav, portfolijev na svetovnem spletu, avtorske knjige, četudi meni vedno ne najboljše, vendar so. Posamezniki ustvarjajo. Posamezniki razmišljajo. Posamezniki delajo. Tukaj pride samodisciplina. Osnovna prvina kreativcev. Služba za polni delovni čas, skupaj še s popoldanskim espejem in nočno izmeno. Totalno koncentracijo.

Postajam ali ostajam obrtnik, ki izvršuje naročila? Dolgo časa sem verjel v svojo kreativno vlogo v obrtništvu. Ob letnem osebnem obračunu, ki se pri meni zgodi v spomladanskem obdobju, sem nato večkrat ugotovil, da nimam fotografije, ki bi jo lahko obesil na steno v lastnem stanovanju in jo (po)gledal večkrat. Raje to naredim v galeriji in jo vidim le ob otvoritvi razstave.

Tudi to je lahko nekakšen motivacijski moment. Recimo. Večkrat me ta fustracija zapelje v obrtniško polne kreativne delovne dni. Motivacijska so tudi izobraževanja, druženja, sodelovanja na delavnicah. Nikoli jih ni dovolj. Vedno je želja sodelovati in kaj novega spoznati. Vendar pa zakaj za vsako ceno? Zakaj strah, da bom zamudil kaj meni pomembnega? Finančni doprinos »še« vedno vlagam nazaj v mojo boljšo kreativnost in tehnično orodje. Kreativnost se s tem poplača.

Ali naj naročnikovo plačilo porabim za toplo vodo ali kreativno delavnico? Tople vode ne bom odkril, kreativnost je pa edinstvena. Potrebujem nove avtomobilske pnevmatike? Ne, potrebujem nova kreativna druženja in spoznanja. To me pelje naprej.

Matej Povše je fotograf in multimedijski ustvarjalec.

***

Osrednja rdeča nit blogov je kreativnost - kreativnost pri doseganju postavljenih ciljev, kreativnost pri premagovanju ovir, kreativnost pri izboljševanju socialnega in fizičnega okolja, v katerem živimo ...

S kreativnimi blogi vam strežemo vsak petek ob 9. uri, v vlogi njihovih avtorjev pa nastopajo še:

* Ana Osredkar, soustanoviteljica zavoda Servis8, business development manager po poklicu in service designer po srcu

* Andrej Mercina, arhitekt ter (so)ustanovitelj in direktor biroja Trije arhitekti.

* Jernej Stritar, oblikovalec vizualnih komunikacij in partner v oblikovalskem studiu IlovarStritar

* Gregor Žakelj, art direktor in soustanovitelj oblikovalskega studia VBG

* Aidan Cerar, urbani sociolog iz Regionalnega centra kreativne ekonomije - RRA LUR