Kreativno: Lambada

»Prsti odvisnežev od objav so bili nenehno v pripravljenosti, kako obiti to željo po diskretnosti.«

Objavljeno
16. avgust 2017 22.23
Matej Povše
Matej Povše

Ko objavljanje na družabnih omrežjih ni zaželeno, je čas za sproščeno srečanje. Ko se glavni akterji z zasebnim dogodkom zavestno izognejo tej (samo)promociji, je čas za retrospektivo tistega časovno in lokacijsko omejenega dogodka. Je čas za samozdravljenje odvisnikov od objavljanja. Je čas za sproščen ples. Plesni koraki, čeprav nepravilni, ostanejo v zadovoljstvo zgolj za udeležence.

Terapija par ekcellence.

Dan, ki je sledil, ni potreboval (samo)kritiške presoje posnetih fotografij, označenih osebkov ter objav na družbenih omrežjih. Niso bile potrebne direktne osebne intervencije pri nosilcu profila, da odstrani določene posnetke, kjer se sami (z)najdemo v nam neljubih trenutkih. A zapis je že zabeležen. Dobiva zelo različne razlage nam znanih ali nepoznanih ljudi, nam pa se še kar zdi, da korak pri plesu ni bil povsem pravilen. Kasneje sicer fizično izbrisan, vendar z ostanki voajerskih ogledov.

Prsti odvisnežev od objav so bili nenehno v pripravljenosti, kako obiti to željo po diskretnosti. Objavljali so lokacijsko točne, vendar motivsko povsem druge stvari. Niso se mogli zadržati. Do neke mere so sicer bili potešeni, vendar sla se je večala. Nimam želje, da bi sploh razumel to slo oziroma odvisnost od objavljanja, razen v primeru delovnopromocijskih stvari. To nezadržno željo po delitvi svoje »navidezne« sreče. Imam možnost, da ji ne sledim več. Nimam pa možnosti biti zunaj tega deljenega onaniranja, če sem sam del tega dogodka.

Da zgodovinski trenutki za akterje ne bi ostali zgolj spomin, je bil dogodek seveda dokumentiran z »uradnim« odličnim fotografom. In šele to prinese kasnejšim občutjem posebno vrednost. Zapis dogodka na profesionalen način. Način zapisa, ki je boljši od trenutnih snapshots* posnetkov naključnih mobilnih fotografov. Enkrat sem že zapisal v blogu:

Vsi ti posamezniki, ujeti v omenjenih trenutkih, imajo še vedno pravico, da ostanejo, kar so. Zelo hitro jim (nam) lahko odvzamemo dostojanstvo. In zato brez koncepta oziroma izdelanega stališča tudi fotografija z bliskavico nima predznaka avtorska.

Še vedno me plesna vnema ni zapustila in še vedno nisem označen na fotografiji (o)mrežnih odvisnežev s tega dogodka.

Mlečna cesta je le mirno se smehljala in nam z zvezdami plesišče osvetljevala.

--------------

*Snapshot − neformalna, na hitro posneta fotografija, običajno z majhno kamero.

Matej Povše je fotograf in multimedijski ustvarjalec.

***

Kreativni blogi

Osrednja rdeča nit blogov je kreativnost − kreativnost pri doseganju postavljenih ciljev, kreativnost pri premagovanju ovir, kreativnost pri izboljševanju socialnega in fizičnega okolja, v katerem živimo ...

S kreativnimi blogi vam strežemo vsak petek ob 9. uri, v vlogi njihovih avtorjev pa nastopajo še:

Ana Osredkar, soustanoviteljica iniciative Service Design Slovenia, business development manager po poklicu in service designer po srcu.

Andrej Mercina, arhitekt ter (so)ustanovitelj in direktor biroja Trije arhitekti.

Jernej Stritar, oblikovalec vizualnih komunikacij in partner v oblikovalskem studiu IlovarStritar.

Marko Brumen, po izobrazbi ekonomist in kulturni manager, v prostem času pa zaljubljenec v festivale.

* Tadeja Bučar je komunikologinja, aktivistka in diagnostičarka dobrih idej, ki najbolj uživa v vlogi kreativne vodje skupnosti PUNKT.

Po kreativnih blogih lahko brskate TUKAJ.