Kreativno: Meja je odprta

Kako z nepremišljenim enournim fotosafarijem in premišljeno postprodukcijo prečkati mejo avtorske fotografije.

Objavljeno
25. maj 2017 00.55
Matej Povše
Matej Povše

Strmi predse. Kaplje dežja se spuščajo po steklu. Steklu avtobusa, ki pelje v mesto. Mesto, polno vsega. Samooklicano mesto veselja in do družine prijazno. Sam sedim za njo. Ne vem, ali imava isti cillj. Ne vem, ali si želi videti mesto, polno veselja. Moj namen je točno takšen. Videti to. Videti, ali lahko to mesto tudi sam tako vidim. Obiskal sem ga že večkrat. A predhodni obiski so bili ciljani in zato so se takšni odgovori fragmentarno parkirali v moje poglede.

Če hočeš videti mesto, kot je, predlagam, da si poleg tega, da si vzameš dovolj časa, organiziraš tudi svoj prihod. Javni potniški promet ti to omogoča. Tako se skupaj z začasnimi prebivalci ali zgolj obiskovalci to začne že na avtobusu. Skupinsko potovanje. Skupinsko zaznavanje. Voznik avtobusa je tukaj izvzet. Videl je že marsikaj.

Tokrat moja želja ni osredotočena na spoznavanje okolice in »druženje z domačini« ali na, kot je zapisano v kakšnem »alternativnem« turističnem vodniku, aktivnosti v slogu act like a local (obnašaj se kot domačin). Tokrat je moje popotovanje imelo cilj. In to ni bil imeti v kratkem času polno košaro izdelkov, ampak me je vodila radovednost, kako v kratkem času posneti serijo in jo nato tudi ovrednotiti s pomočjo več parov oči in veliko strokovnega znanja.

Tehnično je enostavno. Vzel sem aparat za telefoniranje, ki ima vgrajen soliden fotografski programski tehnični del in prazen pomnilnik. Vreme je bilo na moji strani. Deževni trenutki in oblačno nebo imajo svoj čar. Čas tik pred koncem obratovanja trgovin doda svoje − prebivalci so pred (do)končno sprostitvijo.

Temen oblak, neonska razsvetljava, moker asfalt, iskalci izdelkov, izložbe, polne oblečenih lutk. Ne kupujem, ne iščem; gledam, fotografiram. Ne sprašujem se preveč, samo gledam. »Storage almost full« (pomnilnik je skoraj poln) se izpiše. Pomnilnik v telefonskem aparatu je v eni uri poln.

Sedenje na avtobusu ob odhodu je možgansko raztezanje.

Naslednji dan sledi ovijanje fotografij, kar je kot lepa škatla z dvomljivo kakovostjo vsebine. Barvni toni postanejo črno-beli. Namesto na ekranu, so fotografije prikazane na svetlečem fotografskem papirju z belo obrobo. Pazljivo jih položim pred oči radovednih ljudi z dolgim in širokim pregledom nad fotografsko zvrstjo. Ne razlagam postopka. Dobim pozitiven odgovor. Dobim potrditev. Dobim vstopnico v svet avtorske fotografije. Kako preprosto. Kako so nas izdelovalci izdelkov, ki se ponujajo v zgoraj opisanem mestu, prepričali, da zunanja podoba in predstavitev lahko zameglita vpogled v samo vsebino. Kako lahko preprosto z nepremišljenim enournim fotografskim safarijem in premišljeno postprodukcijo prehajam mejo avtorske fotografije. Sem kot računalniški logaritem, ki poveže vnaprej znane izkušnje, in kot umetna intelegenca, ki jih poveže v končni izračun. Poskušal sem se izogniti vplivu lastne izkušnje, kar umetni intelegenci sicer trenutno še manjka do popolnosti, in upošteval ter združeval zgolj že pridobljene parametre. Operacija uspela. Avtor pa ... zadovoljen? Meja je odprta.

Matej Povše je fotograf in multimedijski ustvarjalec.

***

Kreativni blogi

Osrednja rdeča nit blogov je kreativnost - kreativnost pri doseganju postavljenih ciljev, kreativnost pri premagovanju ovir, kreativnost pri izboljševanju socialnega in fizičnega okolja, v katerem živimo ...

S kreativnimi blogi vam strežemo vsak petek ob 9. uri, v vlogi njihovih avtorjev pa nastopajo še:

Ana Osredkar, soustanoviteljica iniciative Service Design Slovenia, business development manager po poklicu in service designer po srcu.

Andrej Mercina, arhitekt ter (so)ustanovitelj in direktor biroja Trije arhitekti.

Jernej Stritar, oblikovalec vizualnih komunikacij in partner v oblikovalskem studiu IlovarStritar.

Marko Brumen, po izobrazbi ekonomist in kulturni manager, v prostem času pa zaljubljenec v festivale.

* Tadeja Bučar je komunikologinja, aktivistka in diagnostičarka dobrih idej, ki najbolj uživa v vlogi kreativne vodje skupnosti PUNKT.