Levo mnenje: Zahtevaj račun in zadeni avto!

Naša država se lahko česa pametnega spomni le, če se to namesto nje spomni nekdo drug.

Objavljeno
08. december 2015 19.14
reut_IAA
Nina Krajčinović
Nina Krajčinović

Se spomnite akcije »Vklopi razum, zahtevaj račun«, s katero je davčna uprava hotela apelirati na državotvornost svojih državljanov in jim položiti na srce, naj ji pomagajo in zašpecajo vse tiste, ki delajo na črno? No, kot je bilo mogoče pričakovati že od samega začetka, akcija očitno ni bila dovolj uspešna, saj bodo kupce in naročnike kakršnihkoli storitev k jemanju računov po novem spodbudili s posebno nagradno igro. Vzporedno z uvedbo davčnih blagajn bodo namreč začeli nagradno igro, v sklopu katere bo vsak, ki bo na naslov davčne uprave poslal račun, lahko upal na kakšno fino nagrado. Govori se o nekaj tisoč evrov vredni nagradi, kar bo − sem prepričana − marsikaterega Slovenca in Slovenko pripravilo do tega, da se bo odločil za špecanje.

Najverjetneje so se pri iskanju te odlične ideje ozrli k našim južnim sosedom. Hrvati se namreč tovrstno nagradno tožarjenje gredo že tretje leto zapored. Letos pa se je prvega kroga nagradne igre, ki so jo poimenovali »Zahtevaj račune in ujemi kune«, celo udeležilo rekordno število državljanov.

Na finančno ministrstvo so namreč prejeli več kot 80.000 pisemskih pošiljk, kar je dvakrat več kot v prvih dveh sezonah nagradne igre po uvedbi davčnih blagajn. Tudi Srbi so se nagradne igre spomnili pred nami, tam so državljansko borbo proti sivi ekonomiji naslovili »Vzemite račun, ustavite sivo ekonomijo, osvojite avto«. Počasno ploskam.

Ideja bo seveda zagotovo uspešnejša od prejšnje, pa čeprav gre za idejo, ki je zrasla na zelniku južno od Kolpe, na zelniku za ograjo, če se že gremo. Uspešna bo, ker slovenski državljani živijo slabo in jim bo »več tisoč evrov vredna nagrada« v kosti pognala upanje v boljšo prihodnost. Seveda boljše prihodnosti − tudi če dobijo avtomobil − ne bo, ampak toliko vnaprej ne bodo razmišljali. Dober marketing, prava strategija in morda v državotvornosti premagamo celo Hrvate.

Medtem na zaplankani strani Alp še vedno teče ogorčen boj med zagovorniki in nasprotniki predloga novega zakona o izenačitvi pravic vsem državljanom. Nekdanji kulturni minister se je v enem od svojih tvitov celo upal naglas vprašati, »zakaj, pravzaprav, se po #ZZZDR ne bi smela 'poročiti' brat in sestra? Ali še bolje: dva brata ali dve sestri?« Ne zezam, človek je dejansko to napisal in občutek imam, da ni mislil cinično. Če še vedno čaka na odgovor, mu lahko jaz povem, da se bratje in sestre med seboj ne smejo poročati, ker bi bil to incest. Kar pa − mislim, da bi to moral vedeti vsak, ki se mu je uspelo prebiti skozi osnovno šolo − ni isto kot homoseksualnost. Pa ni za kaj.

In še: Damir Avdić, bosanski glasbenik, ki že vrsto let živi v Sloveniji, ki si je tu ustvaril družino in je vpisan v razvid samostojnih kulturnikov, morda kmalu ne bo več smel živeti na naši zemlji. Zato, so mu sporočili iz upravne enote, ker menda na mesec zasluži premalo, da bi bil do tega upravičen. Avdić na mesec zasluži 900 evrov, kar je seveda veliko več od zakonskega minimuma, ki pri nas znaša 270 evrov. A ker je pri nas birokracija kur*a in ker ždi za nekimi zidovi, kjer je zdrava pamet očitno ne doseže, so birokrati izračunali, da Avdić, ki je kot samozaposleni upravičen do 70 odstotkov normiranih stroškov, po njihovem zasluži le 210 evrov. Zato mu ne bodo podaljšali dovoljenja za bivanje.

Takšna država torej od nas pričakuje pomoč, si predstavljate? No, jasno je, da ji bo nagradna igra najbrž res rešila zadnjico. Še bolj jasno pa je, da je glede na njeno dosedanje delo in šalabajzerstvo še dobro, da se lahko po idejah ozira onkraj svojih meja.

Sama namreč dalj zaradi svoje nesposobnosti tako ali tako ne vidi.