Loterijski (anti)junak

Milijonskega loterijskega dobitka ni dvignil, ker je preveč obdavčen. Baje.

Objavljeno
27. september 2014 12.11
dja/LOTO
Voranc Vogel, Delo.si
Voranc Vogel, Delo.si

Zgodilo se je, baje prvič v zgodovini slovenske loterije, da se srečnik, ki je zadel nekaj več kot 1.3 milijona evrov, v predpisanem času ni zglasil po nagrado.

Ali mu je bolj slovensko privoščiti, da za zmagovalni listek v žepu ni vedel ali pa, da ga je izgubil in si je do sedaj populil vse lase in ostale kocine, je stvar okusa.

Lahko pa teoretično razmislimo še o kaki drugi možnosti, zakaj nekdo ni postal milijonar. Ena, čeprav ne zelo prepričljiva je, da je nesrečnik v zaporu in ker obisk loterijskega okenca ni enakovredno pomemben kot obisk državnega zbora, si ni prislužil izhoda. Če je temu tako, so ga verjetno preselili na katerega od zaprtih psihiatričnih oddelkov, kjer dneve in noči kriče ponavlja številke dobitne kombinacije in vztrajno preklinja sodnike, ki so ga poslali sedet.

Bolj verjetno se zdi, da je srečni dobitnik še pred žrebanjem postal nesrečni mrtvec, listek pa je odnesel s seboj v grob. Morda ga je prav med žrebanjem izdalo srce, njegovi bližnji pa so dobrih 60 dni, kolikor je bilo časa za dvig nagrade, prekopavali vrt in razbijali stene, da bi našli skrito srečko. Mogoče je tudi, da z milijonsko dediščino ni hotel spreti potencialih dedičev ali celo, da jim denarja tudi po svoji smrti ni privoščil, v maniri »raj crknem«! Pa res je.

V teh časih posebej neverjeten, zato pa toliko bolj simpatičen scenarij bi lahko bil tudi, da človek denarja preprosto ni hotel. Lahko, da je loto igral tako, za zabavo in sedaj v posmeh vsem ostalim, ki to razburljivo igro igrajo samo zaradi denarja, v vaški oštariji razlaga, da bi lahko bil milijonar, pa se je odločil, da bo raje revež. Če ga srečate, mu le dajte za dva deci. Morda vam zaupa še, da denarja ni dvignil zato, ker je od nagrade preveč treba dati državi. Ta pa vemo, kakšna je!

Kdorkoli že je naš loterijski (anti)junak, je poskrbel vsaj za to, da bo igra dobila nov zagon, ko bodo novembra njegov milijon in še malo prenesli v sklad za nadaljnje žrebanje. Takrat bo množicam pred loterijskimi okenci zaman dopovedovati, da je možnost da kupite zmagovalni listek približno enaka možnosti, da zmagovalni listek najdete.