Minuta za vzgojo: Kdaj je izraz »kot dekle« postal žaljivka?

Tako tečejo vsa dekleta, le moja sestra ne.

Objavljeno
02. oktober 2014 11.04
Posodobljeno
02. oktober 2014 12.00
reu/USA/
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Vsakič znova me preseneti, kako svoje dojemamo drugače kot druge.

Zadnjič sem videla oglas za vložke Always #LikeAGirl (mimogrede: ni mi jasno, zakaj tako inovativnih, domiselnih in sporočilnih oglasov ne predvajajo na televiziji; namesto njih moramo gledati zlivanje modre vode po belem vložku, ker naj bi ta pač najmanj asociirala na menstrualno kri).

In v istem tednu sem slišala besne odzive moških na govor igralke Emme Watson. Moških, ki niso imeli toliko poguma, da bi se z njo soočili z imenom in priimkom, ampak so se raje skrivali v skupnosti anonimnih uporabnikov portala 4chan. Istega portala, na katerem se je začela razvijati skupnost Anonymous.

V kampanji Always so nastopajočim naročili, naj pokažejo, kako nekaj delajo dekleta. Kaj zanje pomeni, da nekaj delajo »kot dekle«.

Najbolj poveden je bil nastop fantiča, ki svoje razumevanje fraze »kot dekle« najprej prikaže podobno kot vsi drugi. Do ključnega režiserkinega vprašanja.

Kako tečejo dekleta? − Tako, da krilijo z rokami.

Kako dekleta mečejo žogico? − Neodločno.

Si torej ravnokar užalil svojo sestro? − Ne, seveda ne, užalil sem dekleta, ne pa nje.

Kako so početje »kot dekle« prikazale šestnajstletnice? Ponotranjile so neusklajeno mahanje z rokami in tekle v skladu s sodobno predstavo pojmovanja izraza »kot dekle«.

Toda šestletnice (to pomeni, da tečem najhitreje, kot lahko) in tudi desetletnice (ne vem, ali je to dobro ali slabo; zdi se mi, da hočeš s to besedo nekoga ponižati) so pokazale, da dekleta tečejo enako kot fantje, če ne še bolje, lepše in odločneje.

Samozavest deklet med puberteto upade. Tudi zaradi splošne družbene percepcije, da so ženske šibke in nemočne in ne tako dobre, kot oni, in zaradi poniževanja, ki se tako uspešno skriva v izrazu »kot dekle«.

Kdaj res je postal izraz »kot dekle« žaljivka? In kaj pomeni, da nekaj delaš »kot moški«?

Ali potemtakem »kot moški« ravna moški, ki na twitterju grozi z razkritjem golih fotografij igralke, ki mu je stopila na žulj?

Ali je »kot moški« ravnal človek, ki je ugledni klasicistki s Cambridgea Mary Beard na twitterju obraz prelepil z ženskimi genitalijami? Ali pa mladenič, ki je napisal, da je umazana stara kurba in dodal še komentar o njeni vagini?

Kako se je odzvala ona? Kot ženska? Napisala mu je priporočilo za službo. Nisem želela, da bi ga ta nepremišljeni tvit stal prihodnosti, je pojasnila svoje dejanje.

Zamika me, da bi vsakič znova zavpila: vsako drugo dekle je od nekoga hči in mnoga so od nekoga sestra, mati ali žena.

Kdaj je izraz »kot dekle« postal žaljivka? In zakaj se ta izraz nanaša zgolj na tista druga dekleta tam nekje? Katera so ta dekleta? In čigava?

Zakaj se je le malokdo obregnil ob neznančeve grožnje Emmi Watson? In zakaj so bile ženske, ki so se, označene za feministke?

Moji deklici sta odločni in samozavestni, prijazni in sočutni, topli in razumevajoči. Sta dekleti in stvari počneta kot dekleti. Hvala bogu. Ponosna sem nanju. Upam, da bosta »kot dekle« tekli tudi pri šestnajstih. Ponosno. Odločno. Samozavestno. Sproščeno.