Dobro jutro: Modrost delfinov

Čez štiri leta se bomo lahko pogovarjali z delfini, pravijo švedski znanstveniki.

Objavljeno
21. maj 2017 22.12
Delfini v slovenskem morju in PCB
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Programska oprema zagonskega podjetja Gavagai obvlada že štirideset svetovnih jezikov, zdaj pa bi pri KTH Royal Institute of Technology z njo radi odkrili še skrivnost medsebojnega komuniciranja »oceanskih ljudi«. Za delfine vemo, da imajo razvit zapleten sistem medsebojnega komuniciranja, a kaj si sporočajo? Da so na severu zbrane okusne sardine? Da jim na vzhodu grozi nevarnost? Ali pa celo: kakšne neumnosti govorijo ljudje?

Že neznansko dolgo znamo govoriti, naučili smo se pisati in drugače ohranjevati naše misli, pa smo še vedno tako pogosto ujeti v klišeje in predsodke. Pri tem pa se vsakdo od nas v ta svet rodi z enkratno pomembnostjo, na predstavitvi poglobljenih misli TED pravi nekdanja babica in avtorica Elisabeth Lesser. »Kadarkoli sem pogledala v obraz novorojenčka, sem ujela zavedanje o svoji pomembnosti, občutek sebe brez kakršnega koli opravičevanja, enkratno iskro.« Za govornico je to preprosto duša, ko pa otrok odrašča in se prilagaja družini, družbi, kulturi in spolu, jo prekriva z eno plastjo za drugo. »Kot odrasli se tako pogosto počutimo slabo v svoji koži, kot da bi imeli ADD – sindrom pomanjkanja avtentičnosti. A ne ti dojenčki, še ne! Učijo nas, naj odkrijemo svoje duše in poiščimo svoje iskrice, še vedno so tam nekje!«

Odprti moramo biti do vsega, pa četudi do lastne bolečine, meni Elisabeth Lesser. Svoje znanje o drugih je uporabila tudi na sebi, ko se je kljub veliki bolečini, ki sta jo morali premagati po dolgotrajnih sporih, pred njeno smrtjo pobotala s svojo sestro. Ob negovanju bolnice se je spomnila tudi na misel Alberta Einsteina o izstopu iz iluzije, ki se imenuje vsakodnevna gonja za uspeh, o stanju, v katerem samo smo. »Namesto da bi zavračali in napadali, ali lahko samo poslušamo?« sprašuje. Morda nam bodo vse o tem povedali delfini – ko jih bomo znali poslušati.