Müsli in rüsbe: Rock-a-bye Casbah, 1. del

Maroko, dvajset let pozneje: nova opažanja in stare prigode.

Objavljeno
26. april 2017 12.55
Izar Lunaček
Izar Lunaček

Ko sem Maroko obiskal nazadnje, reci in piši pred dvajsetimi leti, je moje in takratnega dekliča prečkanje slavnega prelaza Tička, ki te iz doline Marakeša popelje v kamnito puščavo na drugi strani visokega Atlasa, zaznamovalo bruhanje prav vseh lokalnih potnikov v razmajanem avtobusku.


Letos, ko smo po isti, vmes že asfaltirani poti švigali v najetem črnem cliu z razmeroma novopečeno družinico, se nas tovrstne težave pač niso dotaknile. Toda nekaj je kazalo, da bi se nam tudi na lokalnem prevozu nemara pisalo bolje kot zadnjič: obcestni jarki niso bili več posejani s črnimi vrečkami, v kakršne domorodci spravljajo kruh in kozlanje.

Pozneje smo izvedeli, da je vsled nevzdržnega smetenja vlada pred časom prepovedala rabo plastike vobče in tako so ti zdaj v vsaki trgovini nakup spravili v prav šokantno eko-zavedno, urno razgradljivo mešanico papirja in bombaža.

Slabe in dobre spremembe gredo pač z roko v roki. Po drugi strani je slavni marakeški trg Džemaa al Fna, ki edini v deželi še vztraja v srednjeveški tradiciji dnevnega entertainmenta publike s pripovedovalci, glasbeniki ter trenirano zverjadjo, dandanes precej bolj kot z domorodci poseljen s turisti.

Slednjim sodelovanje pri mučenju živali vodniki sicer odsvetujejo, a zaradi masovne reje in klanja živine na zahodu se mi je to zdelo malo hinavsko. Takoj zamenjam par sto glav živine, prepeljane v koncentracijsko taborišče in prepolovljene z motorko, za čohanje ene ukročene opice.

Kakopak se mečkanje živalic računa. Sprva sva si mislila denarce pridobiti nazaj z računanjem lokalcem za sorodno zlorabo potomca, a so na koncu dobrobiti impromtu bejbisiterjev prevagale.


Maroško veselje do maltretiranja otrok, celo s strani tipov, je v bistvu blazno osvežilno po dolgoletni izpostavljenosti naši zahodni kulturi pedofilske paranoje.

Ista lastnost lokalcev nama je omogočila, da sva opravila tudi par pohodov po čudoviti soteski Dades, kot izrezani iz kakega Mustrovega divjezahodnega stripa, ki mi je ob prvem obisku zaradi pomanjkanja najetih koles ostala nedostopna.

A kljub vsemu ne gre mimo dejstva, da je pot z detecem drugačna. In da se ti kljub vsej čudovitosti soteske, o kateri sanjariš že, odkar se ti je pred toliko leti izmuznila, na isti lokaciji v spomin vtisnejo povsem druge prigode.

Z eno od teh zaključujem današnji zapis in se poslavljam do prihodnjič, ko pokrijemo še obisk puščave in labirintne medine srednjeveškega Fesa.

***

Izar Lunaček živi, riše stripe, piše članke, pije in hodi. Včasih tudi je in vozi kolo. Ima nekaj brade in penis. Rojen je v petek poleti.