Nazaj v gimnazijo − moje pismo meni

Kaj bi si svetovala pred dvajsetimi leti. Če bi si lahko.

Objavljeno
05. september 2014 12.25
imo/ljubezen
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si

Draga moja,

če je le možno, se ne sekirat. Ne se preveč sekirat! Nikoli ne bodo vsi zadovoljni ne s seboj in ne s teboj. Kruta resnica, ki se jo izplača omiliti s kakšnim dobrim kosom torte.

Ker ja, odrekanje se ne izplača! (Kruta zmota!) Kondicija pa vedno.

Prišli bodo boljši časi, največ enkrat na leto se boš pogledala v ogledalu, kako je videti tvoja rit. Pa še to samo zato, da preveriš, ali se nisi usedla na polit kakav.

Zabave so bolj ali manj nekoristne. Katastrofa, ampak tako je. Ni logično, je pa res.

V tistem času, ki si ga porabila za premišljevanje o tem, kaj boš oblekla, bi se lahko naučila sanskrt. V času, ki si ga porabila za preoblačenje, pa bi resno obvladala vsaj kljunasto flavto, če ne še orglic.

Zakaj si pustila, da so ti dali tisto barvo na lase in te ostrigli? Zakaj? Ne usedi se k tistemu frizerju!

Profesorje je pametno spoštovati, ni se jih pa treba bati. Srečala jih boš na tržnici, kako se prerekajo z možem ali ženo, katere marelice so manj kisle.

Vrhunska prednost je, da si prijatelje v nasprotju s sorodniki lahko izberemo. Pomembna ugotovitev gimnazijskih let. Ničhe drug razen posvečenih ne bo vedel, zakaj se nikoli več v življenju ne dotakneš vodke. In tako bo ostalo.

Ljubezenske muke in pisma. Res je, da razvijajo lepopis in rabo pridevnikov. Sicer pa, glej zgoraj − sanskrt in kljunasta flavta. Več športa in manj raznoraznih zaljubljenosti. Pomisli: en Andera Massi in šest kolajn!

Drži pa, da so pravi moški točni − pridejo in pokličejo. Če lahko javijo, da zamuja vlak, lahko pokliče tudi on. Drugače odidi na letališče.

Slikaj se v kopalkah (barvno in pred tistim frizerjem!) in shrani ter povečaj in daj v okvir. Ne sprašuj, zakaj.

Najboljša družba so ženske, ki se znajo smejati same sebi in tudi tebi.

Morda ti bo kdaj malce žal, da nisi bolje spoznala slovenskega visokogorja namesto vinogradov. Se pa na srečo da nadoknaditi.

Na faksu je vse drugače. Na faksu je bolje. Zdrži.

Slaba novica − ko je konec domačih nalog in kontrolk, se pojavijo v resničnem življenju. Nikoli konca!

Vem, da si želiš varčevati in razmišljaš, kaj bi lahko varčevala. To ostaja uganka.

Ni nujno, da za dežjem posije sonce. Lahko pa si narediš rumen dežnik.

Na koncu pa še to − če ne govoriš nemško, pozabiš govoriti nemško ali angleško. Poglej, kaj se dogaja Janezu, Karlu in Alenki.