Planiški socializem

Kako se kujejo turistični milijoni.

Objavljeno
11. december 2015 14.02
Rok Tamše
Rok Tamše
Danes odpirajo nov, dolgo pričakovani in zelo zaželeni Nordijski center Planica. Kot je v dobri stari socialistični navadi, so danes gostitelji pripravili program za povabljence, v dolino pod Poncami se je na tako imenovani delovni posvet odpravila slovenska vlada, če gre verjeti zapisu Slovenske tiskovne agencije. Seveda je pričakovati, da se v tem prelepem koncu naše dežele nekateri na vso moč trepljajo po ramenih in prsih, češ, kako smo v času hude krize izvedli tako dober projekt.

Nordijski center Planica, vreden okrog 40 milijonov evrov, so gradili osem let. Vmes je med drugim Smučarska zveza Slovenije dvakrat izgubila v boju za organizacijo svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju leta 2017 in 2019. Član predsedstva Mednarodne smučarske zveze Janez Kocijančič je nemočno izjavljal, da so številni njegovi kolegi pred glasovanjem samo obljubljali in da je žalostno, da niso glasovali v interesu športa, ampak da je bila odločitev sprejeta v smislu gospodarskih interesov. Res čudno, kajne? Slovenija je kandidirala z nedokončanim Nordijskim centrom Planica, ambasadorja kandidature sta bila Petra Majdič in Franci Petek, za kandidaturo so menda porabili več kot 200.000 evrov, prvenstvi pa sta na koncu dobila finski Lahti in švedski Falun.

No, danes bodo spet v igri vznesene napovedi, da zdaj pa zares gremo v pridobivanje naslednjega svetovnega prvenstva. Ker je to med drugim dobro tudi za promocijo Planice kot nove turistične destinacije v naši prelepi deželi, kjer čutimo ljubezen do vseh. Tudi do istospolno usmerjenih, ki bi radi imeli družine, kajne? Kot že rečeno, so v socialistični maniri priredili današnje odprtje za povabljene, že jutri pa bodo odprli vrata za ljudstvo, ki naj pride zapravljat denar v to prelepo dolino.

Seveda se nikomur od odgovornih ni zabliskalo, da bi prišel na dan z idejo o spektakularnem odprtju, na katero bi vabili rojake z velikimi oglasi. Denimo, da bi organizirali vsaj ekshibicijsko tekmo v smučarskih skokih, potem pa en pravi koncert, ki bi privabil množice tako kot finale svetovnega prvenstva v smučarskih skokih v mesecu marcu. Ker so v dolini poskrbeli tudi za nogometno igrišče, bi lahko tamkaj organizirali tudi dvoboj med, na primer, ekipo vlade in reprezentanco policistov. Ampak to se bere kot znanstvena fantastika, kajne?

Torej v Planici bi se radi šli celoletni turizem, v tem javnem zavodu pa ne znajo ali ne zmorejo ali nočejo pripraviti niti spodobne prireditve ob odprtju objektov, ki naj bi v svet ponesla glas o lepotah Slovenije, njeni izvrstni športno-rekreativni infrastrukturi, prijaznih ljudeh in fantastično domišljeni turistični strategiji, s katero bodo nedvomno zaslužili na milijone evrov. Me prav zanima, kako so naši turistični geniji že spretno na novo povabili v Zgornjesavsko dolino sosede iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Rojaki smo lahko vse dopoldne celo poslušali javljanja novinarjev Radia Slovenija, ki so se pogovarjali z oblikovalci projekta in nizali vabila, naj se le odpravimo v ta neokrnjeni (?) del narave. Seveda za ta obsežni promocijski program ni bilo treba odšteti niti evra. Saj vendar gre za nacionalni interes, javni zavodi pa bodo že poskrbeli drug za drugega, kajne?

No, in jutri, ko Planica odpira vrata za običajno ljudstvo, bo tam kakšnih 50.000 ljudi, ki bodo prišli z brezplačnim prevozom iz vseh koncev Slovenije na brezplačno kranjsko klobaso, brezplačni koncert narodnozabavne glasbe in Tanje Žagar in brezplačni spektakularni ognjemet, ki ga bodo sprožili ob 18. uri. Vse za to, da bi Sloveniji in svetu pokazali, da imamo Nordijski center Planica za vse ljudi, ki uživajo v naravi in športu oziroma rekreaciji.

In prav zato lahko na spletni strani Nordijskega centra Planica ob tem spektakularnem odprtju v živo spremljamo vse dogajanje, vključno z zadnjo objavljeno novico 25. novembra, ki pravi, da je javni poziv k sodelovanju pri izvajanju storitev za NC Planica zaključen. Ni kaj, sposobni do amena!