Samouničenje

Za Thereso May je izid volitev velik osebni poraz.

Objavljeno
09. junij 2017 23.14
Jure Kosec
Jure Kosec

Predvolilna raziskava, ki jo je pred tednom dni objavil londonski Times, je napovedala, da bo konservativna stranka Therese May izgubila večino v parlamentu. Njeni avtorji so za merjenje volilnega utripa uporabili enako metodologijo kot pri lanskem referendumu o EU, ki jim ga je uspelo napovedati z veliko točnostjo. Toda tokrat je vse kazalo, da so se zmotili.

Povprečje javnomnenjskih raziskav je torijcem napovedovalo bolj ali manj prepričljivo večino. Težko si je bilo predstavljati, da bi se stranka, ki je razpisala referendum o izstopu iz EU in ki je dobila nalogo, da lahko izpolni njegov izid, znašla v položaju, ko bi morala razmišljati o oblikovanju manjšinske vlade. A na koncu se je zgodilo prav to.

Za Thereso May je izid volitev velik osebni poraz, predvsem zato, ker je vodila tako močno personalizirano kampanjo. Političnim strategom se je zdelo, da je to tisti pravi recept, ki bo torijce na oblast vrnil z bistveno bolj prepričljivo večino od tiste, ki so jo imeli do zdaj. Toda kmalu se je izkazalo, da so precenili premierkine sposobnosti in podcenili privlačnost idej, ki jih je zagovarjal njen tekmec, voditelj laburistov Jeremy Corbyn.

Theresa May se med kampanjo ni izkazala kot simbol moči in stabilnosti, za katerega se je predstavljala. Nasprotno, s svojimi odločitvami je bila videti negotova in neprepričljiva. Smer, ki jo je določila, je bila polna nejasnosti, nekatere od največjih so bile povezane z brexitom.

Njen obstoj na premierskem položaju je kljub vsem napakam zagotovljen. Za zdaj. Vlada, ki jo bo vodila v prihodnje, bo precej drugačna od prejšnje. Konservativci bodo morali požreti nekaj ponosa in zakone sprejemati s pomočjo severnoirskih unionistov. Kako bo to spremenilo njihove načrte? Kako bo to vplivalo na britansko pogajalsko pozicijo in s tem na pogajanja o brexitu? V položaju, v katerem se je znašla, premierka ne more mirno spati.