Dobro jutro: Sodobna zapoved

Si predstavljate, kaj vse blagodejnega za telo in zdravega za dušo ne bi bilo nespametno zapovedati v službenem času?

Objavljeno
02. marec 2018 21.29
reu/SWITZERLAND/
Mimi Podkrižnik
Mimi Podkrižnik
Gor, dol, levo, desno, noter, ven, naprej, nazaj ... O dobrodejnosti gibanja, telovadbe, ni treba izgubljati besed, čeprav je kljub sodobni ozaveščenosti in obsesijam z zdravim načinom življenja očitno, da zahodni človek zanjo še vedno noče izgubljati veliko časa, energije in kalorij; četudi ga pri tem, moralno in finančno, morda podpira celo podjetje, v katerem je zaposlen.

In prav zato pri znani švedski znamki športnih oblačil zaposleni zadnji dve leti vsak petek zapustijo delovni prostor in se družno odpravijo v bližnjo telovadnico. Bolj kot reči »gredo telovadit« je prav zapisati: »morajo k telovadbi«, kajti takšen je ukaz z vrha, velja za vse, brez popuščanja in izjem. In prvi med telovadci se poti direktor, skupaj s sodelavci in v okrepljenem duhu povezanosti, kajti na telovadnih blazinah se zaposlitvena hierarhija v trenutku izniči – in potem se menda izboljšujejo tudi rezultati na delovišču.

Švedi veljajo za fizične obsedence, saj se jih vsaj enkrat na teden s športom ukvarja 70 odstotkov, več kot polovica pa kar dvakrat ali trikrat. Kar je fino in prav, če ne bi, svarijo neredki, obstajalo tveganje, da se širokodušna ideja o zdravem življenjskem slogu, prijetnem počutju, dobri kondiciji in še lepem videzu, posledični vitalnosti in morda celo dolgoživosti spremeni v ozkogledno doktrino. Nedolžna obvezna ura bazena ali fitnesa med delovnim časom se lahko zdi ekstremen in nevaren imperativ – ker morda namiguje na tvegano poenostavitev, če ne kar izrojeno idejo, da negovano telo pomeni dobrega, zdravega človeka in učinkovitega zaposlenega, lojalnega podjetju.

Si predstavljate, kaj vse še na tem svetu blagodejnega za telo in kako šele zdravega za dušo ne bi bilo nespametno zapovedati v službenem času? Denimo uro kritičnega presojanja domače politike, branja časopisov ali literature, skupinskega gledališkega ustvarjanja, muziciranja, slikanja, pripovedovanja zgodb, magari vicev ... Kakšni bi bili učinki!