Telefonski verniki

Odločitev za znamko, model in barvo ni samo preprosta matematika najboljših specifikacij za želeni ali sprejemljiv znesek.

Objavljeno
16. oktober 2014 14.12
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Pojav smo poznali že v času najhujših prerekanj med zagovorniki oken, linuxa ali maca. Pa med ljubitelji tega ali onega brskalnika. In pisarniške zbirke. Ampak s pametnimi telefoni je postal skoraj nevzdržno nadležen. Ne gre več drugače, kot da si robotkar, jabolčnik ali pomivalec oken.

Sodobni telefoni so daleč najbolj osebne računalniške naprave, ki jih kupujemo v zadnjih dveh ali treh desetletjih. Zato odločitev za znamko, model in barvo ni samo preprosta matematika najboljših specifikacij za želeni ali sprejemljiv znesek. Podobno kot pri avtomobilu so vpletena čustva in všečnost je precej pomembna, čeprav nazadnje prevladata cena in uporabnost. Mogoče prav zato v zadnjem času vprašanju, kateri telefon imam, po mojem odgovoru (trenutni odgovor je oneplus one) obvezno sledi podvprašanje, ali to pomeni, da sem privrženec androida. Če svetujem nakup iphona, takoj dobim vprašanje o pripadnosti jabolčni veri. In takoj ko pokritiziram kakšno pomanjkljivost windows phona, se name usuje plaz navdušencev nad okenskimi ploščicami.

Androidni telefon trenutno uporabljam, ker je v tem ekosistemu največ izbire in ker so (bile) vse druge možnosti bistveno manj praktične. Pri iphonu omejitve majhnega zaslona in prevelike zaprtosti sistema šele zdaj postajajo preteklost, pri windows phonu pa bi ne glede na napredek platforme pogrešal vsaj aplikacije za javni prevoz, mobilno televizijo, časopise (da, tudi naša časopisna hiša tega sistema še ne priznava za relevantnega) in smučarijo. Verjetno pa še kaj drugega.

Toda to še ne pomeni, da simpatiziram z robotkom. Guglovsko zbiranje podatkov in informacij o mojem početju na vsakem koraku mi gre na živce, pretiravanje androidnih proizvajalcev z velikostmi telefonov pa tudi. Priznam, oneplus one je vse prej kot majhen, vendar je ta čas z naskokom najboljše, kar si lastim, prej ali slej pa se bo preselil na predvideno mesto drugega telefona oziroma mini tablice. Če bo manjši telefon, ki ga bom kupil, slučajno iphone, to ne bo zato, ker bi se spreobrnil v vernika cerkve obgrizenega jabolka. Ampak zato, ker je (mala) šestica za zdaj najboljša ali vsaj najbolj všečna zmes dobro delujočega, v rokah fantastično ležečega in v vseh razmerah zanesljivo fotkajočega telefona. In če bi se končno vdal in si privoščil lumio, to tudi ne bo zato, ker bi začel verjeti v Microsoftovo vizijo, ampak kvečjemu zato, ker bi odličen hardver naposled le srečal ustrezen softver.

Zato me, prosim, ne sprašujte, ali sem robotkar, jabolčnik ali pomivalec oken. Z veseljem pa odgovarjam na vprašanja, kaj mi je v telefonskem svetu všeč in kaj je dobro. Navsezadnje vsaj pretipam, če že dodobra ne preizkusim večine relevantnih telefonov, ki se prodajajo v zahodnem svetu.