Varčujmo skupaj: Glave v oblakih

Ne dajajte podatkov v oblake. Ne glejte komercialnih reklam. Ne verjemite politikom.

Objavljeno
16. september 2014 10.16
Barve
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Če ste si morda domišljali, da se evropskemu svetu nakazuje kakšna socialdemokratska, da ne rečemo levičarska in socialno pravičnejša družbena revolucija, ste se močno ušteli. Že res, da so na Švedskem po dolgih letih rahlo večino na volitvah spet dobili socialni demokrati, že res, da vam občasno dovolijo protestirati na ulicah in zahtevati državljanske in delavske pravice in ja, tudi profesorji ekonomije vam dopovedujejo, da je prišel čas za pravičnejšo zahodno družbo, kjer večina dobrin ne bo v lasti peščice najpremožnejših.

Toda kapitalizem in njegov pohlepni liberalni kapitalistični brat sta še kako živa, močna in namesto vaše načrtujeta svojo še lepšo, bogatejšo in vseoobvladujočo prihodnost. S tem je mogoče razložiti tudi začudenje domačih makroekonomistov, kadar ugotavljajo, da ne veljajo več nobene ekonomske teorije in da več ničesar ni mogoče napovedovati. Seveda ne. Blagostanje ni odvisno od ekonomske politike, kroji ga razmerje moči med svetovnimi lobiji.

Najprej je Evropa Velikemu bratu pristala sporočati podatke o poletih in potnikih, ki se z letali odlepijo z evropskih tal in odletijo proti Novemu svetu, potem je Veliki brat mečine v svojih operacijskih sistemih prikril možnost dostopa ameriških obveščevalnih služb do vaših računalnikov in zdaj vas z zadnjim pisarniškim paketom mečine vabi v shranjevanje podatkov v njihov oblak. Wikileaks razkriva še druge in še hujše načrte, kako bodo prestrelili vse vaše denarnice, misli in intimne slabosti, Evropa pa tiho uboga svetovnega policaja in tiskarja dolarjev.

V Tem duhu je pomenljivo, da je te dni prav slovensko ministrstvo za notranje zadeve objavilo novico, da bo Evropski sklad za regionalni razvoj Sloveniji velikodušno podaril 12 milijonov evrov za vzpostavitev državnega računalniškega oblaka. Uporabljali naj bi ga sicer predvsem državni organi oziroma javna uprava, a tudi državljani, podjetja in informacijska in komunikacijska industrija. Iz oblaka do zlorabe podatkov za proučevanje vaših navad, nakan in financ bo spet samo kratek korak.

Medtem se v Ženevi - čeprav se mediji s tem prav dosti ne ukvarjajo in je še največ o tem pred mesecem dni v Delu pojasnil Bećir Kečanović - za zaprtimi vrati 50 držav razvitega sveta pogaja o sporazumu Tisa - Trade in Service Agreement. Na njih sodeluje 27 evropskih držav in z njimi tudi Slovenija. Do konca leta nameravajo skleniti sporazum, ki bo presegel pooblastila in pravila drugih političnih in trgovinskih mednarodnih organizacij ter interese nacionalnih držav. Tudi Slovenije, seveda. Vse za več trgovine, več dobička - se ve, za koga. Za tiste, ki so ga želi že doslej.

Zato ne dajajte podatkov v oblake. Ne glejte komercialnih reklam. Ne verjemite politikom. Varčujete lahko v gospodinjstvih le tako, da ne vtikate glav v oblake.

Pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.