Zdravje v hrani: Kalij, marelična tortica in zdravje

Čudovito toskansko mestece, marelična tortica in kalijev askorbat z ribozo.

Objavljeno
21. avgust 2014 16.05
Posodobljeno
21. avgust 2014 16.05
ap*Italy Firence
Alja Dimic
Alja Dimic

Firence, soparno jutro, gneča na trgu Piazza della Signora pred mestno hišo, kavarnice polne turistov, vonj po svežih rogljičkih in kavi. Renesančni ambient tega čudovitega mesta me popolnoma prevzame. Naročim sveže stisnjen pomarančni sok in hišno sladico, presno marelično tortico. Suhe marelice, slive in proso vsebujejo veliko kalija, katerega pomen je tudi vzrok mojega obiska Firenc.

Uživam v opazovanju turistov, ki se slikajo pred kipom Michelangelovega Davida, najslavnejšega kipa na svetu in že tisočič prelistam knjigico dr. Nele Sršen, Rak na duši, kjer piše o pomenu kalijevega askorbata na naše zdravje.

Priporoča ga prav vsem bolnikom in včerajšnje predavanje na fundaciji Valse Pantellini o njegovem pomenu na zdravo delovanje naših celic, me je popolnoma prevzelo. Predvsem zato, ker so poleg zdravnikov in kemikov, svoje zgodbe predstavili tudi ljudje, ki so si z njegovo uporabo povrnili svoje zdravje in optimalno delovanje.

Danes sta bolezen številka ena visok krvni tlak in kardiovaskularne bolezni. Pravi vzrok se skriva v motenem ravnotežju kalij-natrij.

V vsaki naši celici je okoli 98% kalija, v zunajcelični tekočini pa ga je le okoli 2%. Kalij v celicah prenaša živčne impulze, ima vpliv na mišično krčenje, ohranja normalen krvni tlak ter vpliva na zdravo delovanje srca. Je eden od najbolj razširjenih mineralov v našem telesu in je nujno potreben za pravilno delovanje celic, hormonov in organov. Vpliva na pravilno delovanje živčnega sistema, pri prenosu hranil celicam, pri sprostitvi energije v mišicah, pri nadzoru mišičnih krčev, regulira ravnotežje vode, iz celic odstranjuje presežek natrija, pomaga pri odpravi zabuhlosti, napihnjenosti in edemov, kot pomoč pri vseh vrstah ran in za obnovo celic, pri pospeševanju celjenja ran, pri odrgninah in drugih poškodbah tkiv, pri odstranjevanju odvečnih kislin, poskrbi za dolgo in neprekinjeno spanje, pomaga vzdrževati pH na optimalni ravni, je naravni blažilec bolečin, glavobolov in migren in tudi številni encimi se aktivirajo ob njegovi prisotnosti. Prav tako je ključni element, ki pomaga pri odstranjevanju neprebavljenih živilskih proizvodov in toksinov iz telesa. Kalij preprečuje njihovo kopičenje in zastrupljanje telesa.

Dr. Valse Pantellini je kalijevemu askorbatu dodal tudi ribozo. Kardiologi so ugotovili, da je riboza zelo koristen člen pri zdravljenju srčnih obolenj. Prav tako je vzbudila pozornost tako zdravnikov, kot tudi bolnikov, s svojim izboljšanjem, ki ga ima na utrujenost. Riboza je ogljikov hidrat, ali sladkor, ki se uporablja v celicah za nastajanje adenozin trifosfata (ATP).

ATP je izjemno pomemben, saj je energijska enota, ki polni naše celice in telo. Potrebna je kot pomoč pri krčenju naših mišic, črpanju srca, aktivnosti možganov in neštetih funkcijah, za katere zavestno ne vemo.

Mnogi zdravniki so si enotni, da je vsaj delni problem za nastanek kroničnih bolezni, kot so fibromialgija in utrujenost, v pomanjkanju zmožnosti za proizvodnjo zadostne ravni energije, da bi s tem ohranili organe, kot so mišice in srce, zdrave.

Študije, ki so vključevale paciente s kronično utrujenostjo in fibromialgijo, so pokazale pomembna izboljšanja v dvigu energije, spanju, intenzivnosti bolečin, mentalni jasnosti in na splošno dobro počutje ob uživanju riboze (Vir:Teitelbaum).

Riboza je na splošno dobro tolerirana. Bolniki z zmanjšano zmožnostjo gibanja zaradi oslabljenega srca, bi prav tako lahko vzeli v obzir zdravljenje z ribozo. V obliki dodatka je navedena kot D-riboza in je večinoma v obliki praška, ki se ga zmeša v vodi ali s sokovi.

Simptomi pomanjkanja kalija v telesu:

Pomanjkanje kalija povzroča mišične krče, slabost, glavobole in migrene, nihanje razpoloženja, tesnobo, neenakomeren srčni ritem, zastajanje vode v telesu, nabiranje kilogramov predvsem okoli trebuha, vrečke pod očmi, napihnjenost, slabo prebavo, alergije in vnetja... Preprost postopek ugotavljanja pomanjkanja kalija je preiskava iz krvi, ki nam pokaže tudi vrednost natrija in nekaterih drugih elementov.

Moje tortice ni več, prepričana pa sem, da si jo bom večkrat pripravila tudi doma. Recept zanj sem spisala kar po okušanju:

Za podlago potrebujete:

- Skodelico namočenih indijskih, brazilskih oreščkov in mandljev
- Sodelico namočenih suhih marelic in sljiv
- 2 žlici presnega kakava
- 2 žlici kokosovega masla

V mešalniku dobro zmiksajte namočene marelice, slive in malo vode, da dobite gladko pasto. Nato dodajte še namočene oreščke in kokosovo maslo ter zmes razporedite v tortni model.

Za kremo potrebujete:

- skodelico namočenih indijskih oreščkov
- 2 skodelici svežih marelic
- Ščepec cimeta
- 2 čajni žlički agar agarja, ki je naravna želatina iz alg
- Žličko javorjevega sirupa
- 1 dcl sveže stisnjenega pomarančnega soka

Enako kot za testo, dobro zmešajte oreščke, marelice in cimet.

V 1 dcl vode vmešajte agar agar in med stalnim mešanjem zavrite. Naj se počasi kuha 5 minut, nato ga primešajte k ostali zmesi. Zmes ohladite in ko bo ohlajeno, zmiksajte do gladkega in razporedite po podlagi v tortnem modelu.

Za okrasitev potresite presni kakav in lističe kokosa ter uživajte.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

 

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Vasja Golar, pivovar, pivovarna Bevog

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Tajda Blazinšek, antropologinja in prostovoljka, Skuhna